Ommen en Losser koplopers bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Steeds meer Overijsselaars zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 45.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim twee keer hoger dan in 2022 (+132,5%). Een sterke toename, maar minder dan de landelijke stijging van 154,2%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken.

Ommen en Losser koplopers bezwaar maken tegen WOZ-waarde

In geen enkele Overijsselse gemeente wordt zo vaak een WOZ-bezwaar ingediend als in Ommen. Voor 17,2% van de woningen is hier in 2023 bezwaar aangetekend. In Losser gaat het om 14,6%. Deze percentages liggen een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 8,9%. De vijf Overijsselse gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend, zijn:

  1. Ommen: voor 17,2% van de woningen bezwaar aangetekend
  2. Losser: voor 14,6% van de woningen bezwaar aangetekend
  3. Zwolle: voor 13,5% van de woningen bezwaar aangetekend
  4. Twenterand: voor 13% van de woningen bezwaar aangetekend
  5. Haaksbergen: voor 12,3% van de woningen bezwaar aangetekend

Alle cijfers over het aantal bezwaren en de uiterste bezwaartermijn per gemeente, zijn te vinden op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/woz-waarde/onderzoek/bezwaren-2023

Inwoners van Losser kunnen nog tot 23 maart 2024 bezwaar maken tegen de WOZ.

Geplaatst in: Gemeente, Nieuws
Hallo Losser - Alles van, voor en over Gemeente Losser
AUTEUR

Nieuwsredactie Hallo Losser

Hallo Losser wordt actueel gehouden door een groot aantal vrijwilligers. Wij geloven dat de Gemeente Losser vitaal en energiek blijft als we weten wat er speelt in de dorpen en als kleurrijke inwoners van onze gemeente een plek hebben om hun verhaal te vertellen.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud