Hallo Losser bezoekt kunstenaars

Samen met Sietse Smit bezoek ik voor Hallo Losser de komende tijd een aantal kunstenaars uit Losser. Wat voor kunst maken zij? Wat drijft hen? Wat is hun passie? Dit keer bezochten we Mia Notkamp. Zij maakt glaskunst onder de naam Myart Glasfusing. Glasfusing, ik had er nog niet eerder van gehoord. Maar na het bezoek aan Mia weet ik een klein beetje hoe haar prachtige glaskunst tot stand komt.

Haar werk
Mia ontvangt ons hartelijk en met een kop thee binnen handbereik vertelt ze over haar werk als zwemonderwijzer en over hoe kunst al meer dan 25 jaar deel uitmaakt van haar leven. Mia is ruim 25 jaar geleden met schilderen begonnen. Ze was eigenlijk altijd al aan het tekenen. De glaskunst is ongeveer 12 jaar geleden op haar pad gekomen. Ze heeft ruim 32 jaar zwem- en sportlessen gegeven en is hier mee gestopt in de tweede coronaperiode. Naast haar werk kon Mia haar ei kwijt in tekenen en schilderen. Tussen 2008 en 2012 organiseerde Mia samen met 2 andere bevlogen kunstenaars de kunstmarkten op Erve Kraesgenberg.

Artisto
Toen het een pandje leeg stond bij de Martinitoren in Losser heeft Mia samen met 2 vriendinnen Galerie Artisto opgericht. Het pandje werd ingericht als galerie waar amateurkunstenaars 3 stuks met 3 disciplines ongeveer 3 maanden konden exposeren. Later exposeerden er ook professionele kunstenaars uit het hele land. Het pand van Artisto bleek koud en vochtig en de Plus ging dicht. Dit maakte dat er minder bezoekers kwamen en het besluit moest worden genomen om na ruim 9 jaar de galerie te sluiten.

Glaskunst
Via een glaskunstenares kwam ruim 12 jaar geleden de glaskunst op Mia’s pad. Ze was hier meteen enthousiast over. Na een jaar of 2 heeft ze haar eigen oven aangeschaft om glas te fusen en ze maakt nu ook glaskunst in opdracht. Zo heeft ze onlangs een urn gemaakt van glas, in de prachtigste kleuren rood en oranje. Ook naar bloemen van glas is veel vraag. Inspiratie voor haar glaskunst heeft ze onder andere opgedaan tijdens haar wandeltocht van 300 kilometer naar Santiago de Compostella, die ze in haar eentje heeft gelopen. Het is te merken dat Mia erg van de natuur houdt: ze maakt graag bomen van glas, in alle vormen en maten en ook in de mooiste kleuren. In huis heeft Mia een atelier waar ook de oven staat waar het glas 24 uur moet fusen (het samensmelten van glas) afhankelijk van resultaat soms 2 á 3 keer voordat het een kunstwerk is. In een andere ruimte is haar kunst te bewonderen en kunnen bezoekers haar kunstwerken van glas kopen. In hotel ’t Kruisselt staat een wisselende expositie van glaskunst van Mia.

Sportief
Mia is naast glaskunstenares een fervent wandelaarster. Ze sport bij de Vitality Club en is op Tai Chi/Qigong in Losser. Ook wandelt ze twee of 3 keer per week met enkele vriendinnen door de mooie natuur van Losser. Mia heeft geen eigen website. Wel zijn kunstwerken van haar te zien op haar Facebook pagina (Myart Glasfusing).

De tekst is geschreven door Wilma Hilbrink en de foto’s zijn van Sietse Smit

Geplaatst in: Cultuur & historie, Nieuws
Wilma Breukers
AUTEUR

Wilma Breukers

Ik ben Wilma Breukers. Geboren en getogen in Enschede, maar inmiddels verknocht geraakt aan Losser waar ik sinds een aantal jaren woon en werk. Omdat ik van Losser ben gaan houden wil ik het dorp ook beter leren kennen. Het werk als redacteur bij Hallo Losser draagt hier aan bij.

Ik houd van schrijven, van toneel, theater en cultuur. Ik heb vroeger veel redactiewerk gedaan bij de lokale omroep in Enschede en ben ook jarenlang lid geweest van een toneelvereniging. Ik ben getrouwd en heb een dochter die niet meer thuis woont.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud