De andere spreker : Lezing over het klimaat

andere spreker logo

Het was weer een goed bezochte bijeenkomst van “De Andere” spreker op 29 mei. Marcel Crok van Stichting Clintel.org gaf zeer uitgebreid zijn onderzoeksresultaten weer. Aan kennis was er geen gebrek! Clintel staat voor Climate Intelligence, oprichters emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. De kritiek richt zich met name op het IPCC.ch (Intergovernemental Panel on Climate Change), omdat de politieke maatregelen gebaseerd zijn op hun rapporten.

De stichting is inmiddels uitgegroeid tot een internationale organisatie, die als doelstelling heeft mensen te informeren. Ook professor Wim Witteman van de UT, met als specialiteit koolstofdioxide, of wel CO2, was aanwezig en heeft ook de “Climate Declaration” ondertekend, zoals opgesteld door Clintel. Naast Nobelprijs winnaar 2022, John F. Clauser, op gebied van natuurkunde, zijn er inmiddels velen die deze Climate Declaration hebben ondertekend met als boodschap: “There is no climate emergency” (Er is geen klimaatcrisis). Dit wil volgens Clintel niet zeggen, dat er geen veranderingen zouden moeten plaatsvinden.

Clintel heeft een zeer informatieve documentaire hierover samengesteld die op YouTube te vinden is in bijna alle talen, dus ook in Nederlands. Vaak wordt Clintel genoemd als klimaat ontkenners, maar hoe zou je het klimaat willen ontkennen? Dat de temperatuur stijgt, zijn ze het mee eens, het gaat alleen om de oorzakelijkheid, waar ze zeer gedetailleerd op in gaan. Het zijn complexe systemen en al eeuwenlang wisselt de temperatuur en het CO2-gehalte in de lucht. Dat er iets verandert, ontkennen Clintel zeker niet, alleen of de oorzaak in fossiele brandstoffen gezocht moet worden, dat ontkennen ze wel. Deze lezing sluit aan bij de lezing over de energie-transitie van Rob Franke.

Geplaatst in: Nieuws
Henri Schuite
AUTEUR

Henri Schuite

Ik ben geboren in Enschede en woon sinds 1988 in Losser. Na mijn werkzame leven bij de politie en het CBR ben ik nu met pensioen . Al vanaf mijn middelbare school periode houd ik me al bezig met redactie werk en het organiseren van evenementen. Nu hoop ik dit bij Hallo Losser nog een poosje vol te houden.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud