Ben Nijkamp – ambassadeur van de Streektaal Radio

Ben Nijkamp – ambassadeur van de Streektaal Radio

Ben Nijkamp heeft een grote passie en dat is streektaal muziek. Binnenkort is het de maand maart en dus de dialectmaand. Mooie gelegenheid om het eens te hebben over Streektaal Radio.  Hallo Losser zocht Ben op en liet Ben aan het woord.

Mijn naam is Ben Nijkamp, geboren en getogen in Losser en heb “Nederlands” geleerd op de lagere school. Mijn taal is en was het Twents.  Mijn beroep was Z-Verpleegkundige en ben begonnen op de Losser Hof, daarna zo’n 20 jaar op ’s Heerenloo-Lozenoord  (waar ik echt Nederlands heb geleerd) en toen naar de Pruus naar Schöppingen in het St. Antonius Haus. Daar heb ik tot mijn pensioen 27 jaar gewerkt en heb nu dus lekker veel vrije tijd om nog meer te besteden aan de streektaalmuziek. 

Ja, en als je bent opgegroeid in het Twents dan is de link naar Streektaal muziek al snel gelegd.  Ik maak al zo’n 45 jaar radioprogramma’s. Ik ben begonnen bij de huisomroep Radio Fokko, van ’s Heerenloo-Lozenoord in Ermelo. Daarna bij RTV Oldenzaal en Accent FM, de omroep van Losser en Oldenzaal. Daar maakte ik eerst een ander programma maar daar kwam steeds meer streektaalmuziek in. Toen, zo’n 18 jaar geleden werd Streektaal Radio geboren. In het begin met nog niet zoveel streektaalmuziek, want toen moest je alles nog via de post (brieven) of de telefoon doen om aan nieuwe CD’s te komen en in contact te komen met de artiesten en platenmaatschappijen.  

Bij Accent FM is Streektaal Radio 9 jaar te horen geweest. Accent FM is daarna overgenomen door Twente FM maar die vonden dat er in hun gebied geen aandacht voor de streektaal zou zijn…. In de holst van Twente  (!)

Als heel vlug kwam ik in contact met Hofstreek FM en was Streektaal Radio weer heel snel te beluisteren op de radio. In het begin eerst nog alleen bij Hofstreek FM maar al vlug kwamen er steeds meer lokale en internet radiostations bij door heel Nederland die het wilden uitzenden. Nu  zijn er zo’n 35.  

In Streektaal Radio draaien we muziek uit alle streken van Nederland en maken uitstapjes naar Zuid-Afrika (waar ze Streektaal Radio ontdekt hebben en ik daardoor nu veel muziek uit Zuid-Afrika binnen krijg) en we draaien ook muziek uit het Nedersaksiche gebied in Duitsland. 

Volgens de artiesten is Streektaal Radio een uniek programma met zoveel soorten muziek en artiesten. 

Het is leuk om te horen van de artiest, die als ik hem niet had gedraaid in Streektaal Radio , was gestopt met streektaalmuziek. Vorig jaar was hij live met zijn band in de studio en is nu zeer succesvol met zijn muziek. 

Dat ook andere presentatoren van andere (grotere) radiostations er naar luisteren , hoorde ik van een Friese presentator dat hij door Streektaal Radio veel verschillende muziek had leren kennen. En ook met onze grote broer Oost heb ik een prima contact. Ook krijg ik regelmatig vragen van andere streektaalprogramma makers of ik hen aan muziek kan helpen. 

Dat het programma werkt hoor je van de artiesten zelf, dat blijkt ook omdat ze ineens uit andere delen van Nederland aanvragen krijgen voor hun CD’s.  

Normaal zijn er regelmatig artiesten live in de studio en we hopen dat dat binnenkort weer kan.  

Het mooiste is toch dat de artiesten live in de studio komen spelen 

Nu bellen we regelmatig naar de artiesten en praten dan met ze over hun muziek en andere zaken. 

Veel artiesten hebben al in Streektaal Radio opgetreden zoals het wereldberoemde Brook Duo, Herman Finkers, Alwie Kroeze, Algerak, Gerard Rutger Buisman, Leon Moorman, Dr. Anne v.d. Meiden, Jan Manschot, Ferdi Jolink, Willem Terhorst, Roland Verstappen, Martin Bosch en nog vele, vele anderen. Ook zijn vele artiesten  via de telefoon in de uitzendingen geweest. Artiesten uit heel Nederland, uit Den Haag, Noord Holland, Groningen, Zeeland enz.. 

Dat streektaalmuziek niet een muziek is uit die goeie ouwe tijd van Gait en Miena op de boerderi-je kun je horen als je luistert. Het laatste live optreden in de studio was van de 17 jarige Josien Bakker uit Groningen, die daarna al vele prijzen heeft gewonnen met haar muziek in het Gronings en er komen steeds meer streektaal artiesten en bandjes met jonge leu. 

Streektaal muziek is er in alle soorten, van blues tot kerkmuziek, van pop tot smartlappen, van hardrock tot carnaval, van rap tot klassiek. 

Ik zeg altijd om met je nummer op de radio te komen is een slecht Engels gezongen nummer in Nederland al goed genoeg, zing je in het Nederlands, dan moet je wel een heel goed nummer gemaakt hebben om kans te krijgen om op de radio te komen, zing je in een streektaal/dialect dan moet het wel een uitstekend nummer zijn als je wordt gedraaid op de radio. Trouwens op Radio 5 is steeds meer streektaalmuziek te horen. 

Ik maak het programma in mijn eentje, zoek thuis op internet de nieuwste artiesten en maak contact met ze. Ik krijg nu wekelijks vele nieuwe nummers opgestuurd van de artiesten en de platenmaatschappijen.  

Ik zou zeggen luister een naar Streektaal Radio op de maandag 18.00 – 20.00 uur en op de vrijdag 15.00 – 17.00 uur. 

Verzoekjes…  

O, ja ik krijg vaak de vraag waarom ik het programma in het de grootste streektaal van Nederland doe, (Twents is een veel oudere taal dan het Nederlands)…..dat doe ik zodat iedereen in Nederland het kan verstaan en ze kennis kunnen maken met de Streektaal. 

Streektaalradio is te beluisteren via http://www.radio-nederland.nl/rtv-losser of ga naar de webpagina van RTV-Losser www.radiotv-losser.nl

 

Trouwens schaam je nooit voor de Streek/taal en plaats waar je bent geboren. Wees trots op je afkomst..  . IK BUN GREUTS DA’K NEN TUKKER BIN… 

 

Goodgoan, 

Ben Nijkamp 

 

 

 

Auteur: Henri Schuite
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud