Nekslag dreigt voor groepsaccomodaties zoals 't Borghuis

Nekslag dreigt voor groepsaccomodaties zoals 't Borghuis

Met de aanhoudende coronamaatregelen worden diverse bedrijfstakken hard getroffen. De bedrijfstak groepsaccommodaties valt echter buiten veel regelingen. Dat heeft te maken met de bijzondere bedrijfsvoering. Officieel mogen ze open zijn maar iedereen weet dat groepsvorming moet worden voorkomen. HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, luidt de noodklok.

Geen vakanties met opa en oma

Er worden geen vakanties geboekt met opa en oma. Verenigingen en scholen boeken ook niets nu er nog zoveel onzekerheid is over het verloop van het coronavirus en de regels van de overheid. Het water staat tot aan de lippen bij veel ondernemers. De vaste lasten tikken door en omzet wordt er niet gedraaid”, zegt Petra Ellens, regiomanager HISWA-RECRON. Het probleem is dat het einde van deze lege periode niet in zicht is. Niemand weet hoe het met het virus in het voorjaar zit. Zolang die onduidelijkheid er is, boeken consumenten niets. Ellens: “Daarom is een noodfonds zoals voor vrijwel alle sectoren in recreatie en sport is gemaakt, ook voor deze bedrijfsgroep een noodzakelijk redmiddel.”

Landgoed ‘t Borghuis
Daisy van de Aa, eigenaar van Landgoed ‘t Borghuis in Losser: “Meteen in maart richtten we onze groepsaccommodaties al ‘corona-proof’ in zodat gasten hier met de protocollen van HISWA-RECRON goed uit de voeten kunnen. Het is heel triest dat ondanks alle inspanningen de gasten amper tot niet komen en ook niet durven te boeken.”

De groepsaccommodaties verzorgen een maatschappelijk belangrijke functie. Bijvoorbeeld voor scholen en studieverenigingen. Een ontspannen verblijf met klas-  of studiegenoten een wezenlijk onderdeel van een opleiding. Juist deze sociale cohesie functie dreigt straks te verdwijnen. Daarnaast verzorgen veel groepsaccommodaties zorgvakanties voor mensen met beperkingen. Ook deze specialistische accommodaties staan nu leeg en dreigen te verdwijnen.

HISWA-RECRON dringt daarom bij de overheid aan op een fonds dat groepsaccommodaties een bestaansbodem biedt. “Alleen zo kunnen deze financieel gezonde bedrijven de coronacrisis overleven”, besluit Ellens.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud