Kroamschudd'n in het ’t Lossers Hoes

Kroamschudd'n in het ’t Lossers Hoes

Maandagavond 11 februari biedt de prins van Losser en zijn adjudanten de eerste carnavals magazine 2019 aan

Welkom

Burgemeester Cia Kroon opent de avond met een woord van welkom. Daarna is het de beurt aan de voorzitter van de Gaffel Aöskes Wim Meijerink. Hij vertelt dat dit jaar het carnavals magazine iets later uitkomt als andere jaren. En heet natuurlijk iedereen welkom.

0.0 party

Prins Alex I neemt het woord over en heet iedereen welkom op de 0.0 party. Een speciaal welkom is er voor de ereleden Hij bedankt de burgemeester voor de ontvangst op het ‘t Lossers Hoes. Hij wijst erop dat hij, als Prins van Losser drie dagen het Hoes overneemt en het zijn hoes is. Trots is hij op het Carnavals magazine. Weer gemaakt door de “hofdrukker” Pim Jansen. 11.000 exemplaren zullen door heel de gemeente Losser verspreid worden.

Prins Alex I vindt het geweldig hoe het carnaval leeft in heel de gemeente Losser. In Beuningen met een optocht op vrijdagmiddag. Alle buurtschappen laten zich van hun beste kant zien. In Overdinkel zal de optocht op vrijdag door de straten gaan. De Lutte is op de rosenmontag het decor voor een bonte stoet door het dorp. Zo is het carnaval geworteld in de gemeente Losser. Onze burgermoeder viel dan ook vorig jaar met de neus boter door al deze optochten mee te maken. Dit was de beste inburgering volgens Prins Alex I.

Boggelrieders

Het aanbieden van het eerste exemplaar gebeurt door de Losserse Boggelrieders. Ze komen de trap op met een krentenwegge. Met een bakker als adjudant is dit niet zo’n grote verrassing. Jan Riesewijk legt het “kroamschudden” uit aan Cia Kroon. Zo langzamerhand krijgt de burgemeester de twentse gebruiken onder de knie. Dit jaar is een jubileumjaar voor de boggelrieders. Ze bestaan 65 jaar. Op 20 februari 1954 is de officiële oprichtingsdatum. Na het aanbieden van de mand met aansterkende middelen is het tijd voor het onthullen van de Carnavals magazine.

Veel leesplezier

Gewapend met een groot mes wordt de krentenwegge, na een kleine aanwijzing, op vakkundige wijze, door Prins en Burgemeester aangesneden. Daarin zit het eerste exemplaar veilig opgeborgen om voor het eerst getoond te worden. Het is weer een mooie uitgave met daarin veel info over de alle verenigingen. Maar ook mooi getekende advertenties met kleine grapjes daarin te ontdekken. Zeker leuk om te lezen is het interview met de Engelsman Graham McKeown die speciaal voor de Carnaval naar Losser komt. Er is dus weer een carnavals magazine gemaakt met veel leesplezier.

 

Auteur: Ingrid Legters
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud