Nardi’s Pluktuin

Nardi’s Pluktuin

In Overdinkel in het buitengebied aan de Fiksweg, aan het begin van het gebied dat in de volksmond Noordpool wordt genoemd, ligt Nardi’s pluktuin. Een tuin met een oppervlakte van 420 m2.

Dicht bij de kruising Invalsweg/Fiksweg. Een groot bord maakt de voorbijgangers duidelijk dat hier bloemen geplukt mogen en kunnen worden tegen een kleine vergoeding. Je stelt je eigen boeket samen naar je eigen voorkeur en rekent af per geplukte steel. Alle steeltjes zijn 20 eurocent per stuk, behalve de dahlia’s en de zonnebloemen, die zijn 40 eurocent per steel. 

Hobby

Het is de grote hobby van Nardie Olde Hanter. Tuinieren. Samen met haar man Gerard brengt ze een groot gedeelte van haar tijd in de pluktuin door. Geen vreemd gebied voor Gerard want hij is in het huis op de kruising Invalsweg/Fiksweg geboren en heeft er zijn jeugd doorgebracht. Na het overlijden van zijn ouders is de boedel, waaronder het perceel met bebouwing, verdeeld onder de kinderen. Gerard kreeg het achterste gedeelte. Ruim genoeg om er een prachtige woning op te bouwen. Het bestemmingsplan laat dit echter niet toe. 

Nardi’s Pluktuin
 
Kippen en geiten

Aanvankelijk hielden ze er kippen en geiten. Later zijn ze aardappelen en groente gaan telen. Deze werden in zakjes verpakt en te koop aangeboden met het verzoek om het geld in het potje te doen. Dit was destijds geen succes. De groente en aardappelen werden wel verkocht, maar te veel mensen vergaten om af te rekenen. Ze kwamen toen op het idee om de pluktuin te realiseren die er nu sinds 2000 is.

Het is een succes. Mensen uit de regio, van zowel de Duitse als de Nederlandse kant van de grens weten hun weg naar de tuin te vinden.

Gerard: “De tuin betaalt zich zelf. Mensen rekenen keurig af en we komen niets te kort. We maken absoluut geen winst. Maar dat is ook niet de bedoeling. Van het geld dat we voor de bloemen krijgen schaffen we weer zaad aan voor het volgende jaar. En zo’n tuin vergt naast veel onderhoud ook geld om te bemesten en dergelijke. Het is een prachtige hobby waar Nardie en ik ons fijn mee vermaken en je doet de mensen een plezier met een boeket bloemen dat zeer betaalbaar is.” 
 
Seizoen

Het plukseizoen loopt ongeveer gelijk aan de zomer. Van eind juni tot eind september kan er geplukt worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden ook langer. En als er aan het einde van het seizoen nog mooie bloemen zijn, dan gaan deze Gerardusprocessie die altijd gehouden wordt op de 1e zondag na 16 oktober. Nardi en Gerard houden zich ook bezig met het maken van decoratieve bloemstukken. Vooral met Kerst wordt er veel gemaakt. Gerard zorgt dat voor de nodige houten decoraties en Nardi voor de bloemenkransen.

Nardie: “We hebben het druk met onze hobby maar we doen het met veel plezier. In het plukseizoen gaan we niet op vakantie. Als je dan na een week terug zou komen staat de hele pluktuin vol onkruid en is het een heel karwei om dat weer op orde te brengen. Maar nogmaals, we hebben er zo’n plezier in. Hier onder de overkapping ligt een schrift. Mensen schrijven er de leukste dingen in en prijzen onze pluktuin.”

Nardi’s Pluktuin

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud