Presentatie boek “Zo was het eens, een wandeling door de gemeente Losser” deel 3

Jan_Poorthuis_Zo_was_het_eens_boekomslag
Dit boek van Jan en Marja Poorthuis neemt u mee in de geschiedenis van de gemeente Losser van 1925 tot 1955. U wandelt via de huidige straten langs de ondernemers die er destijds gevestigd waren.
Het boek beslaat een bijzondere periode, namelijk de crisisjaren ’30, de oorlogsjaren ’40 en de wederopbouwjaren ’50. Een periode die begon met grote armoede, werkeloosheid en uitzichtloosheid. Maar het werd vanaf de bevrijding ook een tijd van noeste arbeid, oplevend optimisme en een voorzichtig begin van de welvaartstaat.
“Zo was het eens, een wandeling door de gemeente Losser” deel 3 is een bijzondere uitgave geworden. In tegenstelling tot de twee voorgaande delen  uitgegeven in  1994 en  2001, beperkt dit boek zich niet alleen tot oude foto’s uit onze verzameling. Jan en Marja zijn namelijk in het bezit gekomen van een flinke stapel oude Dinkellanders en Katholieke Kerkbodes voor Losser-Glane-Overdinkel en de Lutte. ( daterend van 1925 tot 1955 ) Ook toen stonden de bladen al vol advertenties en deze gaven een prachtig tijdsbeeld van het dagelijks leven, de ondernemers en de economische situatie in Losser. Zo ontstond het idee om de foto’s te combineren met oude advertenties. Het boek bevat 250 pagina’s, 550 advertenties en 150 foto’s.
Jan_Poorthuis_Zo_was_het_eens
Met behulp van het boek “Adressen in Noord-Oost Twente ( datering omstreeks 1953 ) konden ze vervolgens achterhalen waar de ondernemers in de gemeente Losser destijds precies gevestigd waren. In dat boek stonden alle adressen als combinatie van plaats en huisnummer gerangschikt, inclusief een overzicht van beroepen en bedrijven. Dit was voor hen onmisbare informatie, omdat er in de eerste helft van de vorige eeuw in de  gemeente Losser nog geen officiële straatnamen bestonden. Er werden door de inwoners weliswaar straatnamen gebruikt, zoals Voorstraat, Langstraat en Molenstraat, maar deze waren in de volksmond ontstaan en niet formeel vastgelegd.
Het is een enorme klus geweest om al deze informatie te doorzoeken, te sorteren en te bundelen. En helaas bleek het ondoenlijk om alle ondernemers en bedrijven in dit boek een plek te geven. Zij kozen voor de officiële bedrijven, die adverteerden in de bladen.  Maar hopelijk zijn ze wel in de opzet geslaagd om een goede indruk te geven van het ( economische) leven in voorgenoemde periode. En hopelijk zult u net zoals zij veel plezier beleven aan het prachtige taalgebruik, waarmee de Losserse ondernemers  probeerden de aandacht van de consument te trekken.
Het eerste exemplaar wordt  25 oktober 2024 aangeboden aan een inwoonster van Losser.
Daarna zal het boek voor  € 29,95  te koop zijn bij:
  • Bruna Losser
  • Primera Marcel Losser
  • Plus supermarkt van Haaren in Overdinkel
  • Vako  in Oldenzaal
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud