Fietstocht “Sagen en legenden” groot succes

Sagen en legenden impressie

Ruim 200 mensen namen zondag 8 september deel aan de fietstocht van Bruisend Overdinkel : “Sagen en legenden”.

Sagen en legenden
Wie kent ze niet de vaak angstaanjagende verhalen over witte wieven of Huttenkloas. Een sage of legende is een volksverhaal met een kern van waarheid. Maar wel altijd heel vreemd en bijzonder. En wie kent alle verhalen die in zijn of haar omgeving verteld werden. Nou, blijkbaar kenden velen de verhalen soms deels en soms helemaal niet. Tijdens de griezelig gezellige fietstocht van Bruisend Overdinkel werden ze tot leven gebracht.

Sagen en legenden tot leven gebracht
Al fietsend rondom Overdinkel en Losser werden er op meerdere historische plekken de sagen en legenden tot leven gebracht. Harm van oaln Dieks was voor de gelegenheid in de rol van een reporter gekropen en noemde zich nu Harry Nordkamp. Hij vertelde over de boerderij van de Kayser en wat er zich daar afspeelde begin jaren 70. Hij had geluk dat boer Bennie Olde Beverborg net op zijn blauwe trekker voorbijkwam. Hij was namelijk ooggetuige geweest van de schietpartij die daar had plaatsgevonden. Harry vroeg Bennie de overall van het lijf. Bij een schietpartij in hun eigen boerderij waren de broers Kayser gewond geraakt. Ze hebben het overleefd maar de dader is nooit gevonden. Een cold case dus.

Gelukkig was Henriette Poorthuis de volgende stop er zij deed haar verhaal in dichtvorm. Nauwelijks weer op de fiets of het volgende verhaal diende zich aan. Aan de voet van de uitkijktoren over de Oelemars stond een combinatie van de Rommelpot met het Lossers chaootschap. Gerard Beuvink was hier de verhalen verteller. Hij werd geflankeerd door een plaatselijke boer en een Franciscanenbroeder uit het klooster Bardel. Zij vertelden over een plaatselijk urnenveld en dwaallichten. Maar ook over het opvoedingskamp voor probleemjongens uit het westen dat daar had gestaan. Sommige kinderen waagden het erop om weg te lopen. Bij het wegfietsen gebeurde er wel iets vreemds. Plotseling kwamen we 2 kinderen tegen in oude kleding, de een met een lantaarn in de hand en de ander met een tandenborstel. Hoorde dit bij de act of…..

Smokkelöllie
Gelukkig konden de fietsers in het centrum van Losser even een welverdiend drankje nemen. Over een drankje gesproken, ook de OCO (ondernemers uit Overdinkel) boden onderweg een eigen gemaakt drankje aan. Smokkelöllie en smokkelkoffie, Hééélijk. Dat drankje was een voorbode voor het volgende verhaal vertelt door Jorgos. Hij stond op het Duierheukske. Hij vertelde het verhaal over 2 broers die voor een bruiloft de gehele buurt gingen “neugen”. Na de nodige borrels zijn ze elkaar kwijtgeraakt. Ze hadden niet thuis geslapen. Een van de broers zat de volgende morgen in zijn beste pak de koeien te melken en wist alleen nog een warrig verhaal te vertellen over witte wieven. Zijn broer is nooit meer gevonden.

Aan de Wenzelweg, een zandpad door het bos, werden de fietsers door Nelleke Dijkstra gewaarschuwd voor weerwolven. Als je het weet fiets je toch angstig door.

Zo ook het verhaal over Hrolgeld en Widukind dat speelde in het jaar 1270 bij erve Wensink. Widukind raakte gewond bij een veldslag tegen Karel de Grote. Hrolgeld verpleegde Widukind tegen de zin van Karel de Grote. Na een kort proces werd Hrolgeld en zijn familie gestraft. Dood door verbranding was hun lot. De noabers moesten dit vonnis voltrekken. De as is in dit gebied verstrooid. Er dwalen hier nog steeds geesten van hen rond aldus Dick Grovenstein.

Aangekomen aan de Lakerinksweg vertelde Henk Maat het verhaal over Loakstenen. Deze werden vroeger onder groot vertoon geplaatst waarbij kinderen werden geslagen. Later kregen ze dan veel snoep. Nu zouden ze nooit vergeten waar de Loak stond. Wie de steen durfde te verplaatsten werd op het land tot de hals ingegraven en dan ging de boer er met de ploeg overheen. Een griezelig verhaal maar gelukkig had de vrouw van Henk lekkere hapjes meegenomen en deelden ze die nadien uit.

Sagen en legenden podium

Gelukkig stond Coverband WAAZ op het Dorpsplein klaar voor slachtofferhulp. Zij speelden vele bekende meezingers. De vrijwilligers van ‘t Trefhuus zorgden voor een hapje en een drankje. Ruim 200 fietsers deden mee aan deze fietstocht van Bruisend Overdinkel. Oh, ja het was natuurlijk ook fantastisch weer.

Van deze bruisende gebeurtenis heeft Henk Koning een korte filmimpressie gemaakt.

Geplaatst in: Nieuws, Overdinkel
Henk Koning
AUTEUR

Henk Koning

Geboren in Enschede in 1947, woonachtig in Losser sinds 1979. Ik had destijds bloemenwinkel Flora aan de Bernhard Leurinkstraat. Mijn hobby’s zijn filmen en fotografie en al sinds de 60er jaren de militaire luchtvaart. Ik wil graag met “Beeld en Media” mijn bijdrage aan Hallo Losser leveren.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud