Hoe is het met de antiracisme vlag?

Hoe is het met de antiracisme vlag?

Op 20 juni verscheen op Hallo Losser de blog van Confiance Ndeze over de “Anti-racisme vlag”. Ze vindt  het erg belangrijk, dat mensen die vechten voor gelijkheid het ook kunnen laten zien, zodat racisme en discriminatie bestreden kunnen worden. Confiance opperde het idee om iedereen die achter het gedachtegoed van “Black Lives Matter” staat, de vlag bestelt en deze op een afgesproken dag zichtbaar ophangt.

Reacties op het Blog

Het blog werd op Facebook 2 keer gedeeld, leverde 33 likes op en 98 opmerkingen. Het overgrote deel van de reacties was negatief, variërend van “We zijn in Losser niet racistisch ga lekker met je vlag in Amerika staan en val ons er niet mee lastig!”, “er is hier geen discriminatie”, “hou op met zeuren”, “slavernij gebeurde lang geleden”, “je hebt het hier goed, dus hou je mond”.

Dit was de aanleiding voor Hallo Losser om met Confiance Ndeze te gaan praten, om te weten te komen hoe ze zich voelt na al die reacties. Confiance is 21 jaar en geboren in Congo. Ze woont inmiddels 15 jaar in Losser samen met haar moeder en haar broertje en zusje. Ze begint na de zomer met het 4e jaar Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo).

Hoe voel je je onder al die reacties?

Confiance “Ik heb met de allerbeste bedoelingen ingehaakt op de acties. Racisme en discriminatie kwamen sterk naar voren in de acties in Nederland. Uit de reacties blijkt dat mensen denken dat we in Losser vrij zijn van racisme en discriminatie. Toch ervaar ik regelmatig dat mensen er vanuit gaan dat ik, door mijn donkere uiterlijk, dom zal zijn en slecht Nederlands spreek. Dat wordt mede veroorzaakt doordat er in Losser weinig buitenlanders zijn en zeker weinig met een donkere huidskleur zoals ik. Ondanks het feit dat ik de Nederlandse nationaliteit heb en al 15 jaar in Nederland woon, vinden mensen dat ik niet mee mag praten over Nederlandse tradities zoals bijvoorbeeld Zwarte Piet. Dit is onze traditie en zo moet het blijven. Terwijl ook in Nederland de samenleving en de visies op zaken veranderen.”

Hoe ga je nu verder?

“Het grootste probleem is dat veel mensen onwetend zijn over het verleden en met name de slavernij. Het feit dat Nederland als een van de laatste landen de slavernij afschafte en veel mooie grachtenpanden in Amsterdam zijn betaald uit de opbrengsten van de slavenhandel. Ook het vooroordeel dat iemand die zwart is, minderwaardig is (dom, agressief) zal bestreden moeten worden.

Wat zou er moeten veranderen?

Confiance is van mening dat de fouten in het verleden erkend moeten worden. In maart 2020 heeft Koning Willem-Alexander de Indonesische president Widodo officieel zijn excuses aangeboden voor Nederlands geweld in zijn land. Die excuses zouden ook gemaakt worden met betrekking op het slavernij verleden. Daarnaast zullen we moeten erkennen dat ook in Nederland sprake is van racisme en discriminatie. Iemand met een niet Nederlandse achternaam komt nog steeds moeilijker aan een baan, stage of woning dan “Jan Jansen”. Verder is ze van mening dat de traditionele viering van Sinterklaas niet meer kan. Een witte en heel verstandige Sinterklaas naast een domme Zwarte Piet met kroeshaar en rode lippen. Dit is vernederend voor de donkere landgenoten. We zouden het wat moeten aanpassen zonder deze elementen, waarbij de kinderen nog steeds kunnen genieten van een feest met snoep en cadeautjes.

Komt er nog een dag dat iedereen de “Black Lives Matter” vlag gaat ophangen?

Er hebben inmiddels al veel mensen de vlag besteld en het plan is om begin augustus “de vlag uit” te doen. Het wordt een dag tegen discriminatie en racisme en voor gelijkheid. Ook is het doel om elk jaar op de dag tegen racisme en discriminatie (21 maart) deze vlag uit te hangen, voor de groepen in de samenleving die nog steeds onderdrukt worden.

Auteur: Theo Kip
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud