Een facebook voor Colitis Ulcerosa & crohn voor Overijssel

Een facebook voor Colitis Ulcerosa & crohn voor Overijssel

Colitis Ulcerosa & de ziekte van crohn, beide een chronische ontstekingsziekte in de darmen. Er is wel een klein verschil tussen beide, namelijk bij colitis ulcerosa manifesteert het vooral in de dikke darm en de ziekte van crohn meestal in het gehele maagdarmkanaal. Er zijn ongeveer 80.000 mensen met deze chronische ziekte.

Diagnose

Kim van Huizen, 20 lente jaren jong heeft Colitis Ulcerosa. Ze bestempelt het als een klote ziekte. Ze heeft al meerdere onderzoeken gehad in het ziekenhuis voordat deze diagnose ter sprake kwam, ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek waar niets uit kwam. Daarna werd er een colonscopie ingeplant. Ook op het blote oog kon de maag darm lever arts niks vinden maar er werden biopten uit de darm gehaald. Hieruit bleek microscopische lymfocytaire colitis ulcerosa.

Lotgenoten vinden

Er waren al wel wat facebookgroepen over colitis ulcerosa en crohn, maar niet eentje van de provincie Overijssel. Kim heeft het initiatief genomen om een facebookgroep op te richten om lotgenoten uit de provincie te vinden, om zo uitjes te ondernemen, gevoelens te uiten en nog meer.

Social problemen

Waarom het zo fijn is om lotgenoten te hebben? Het is fijn om je ei kwijt te kunnen bij mensen die het echt begrijpen omdat ze zelf de ziekte hebben, ervaringen delen en tips geven, maar ook steun bieden wanneer je weer moeilijkere dagen meemaakt. Maar ook om te weten dat je niet de enige bent met vele lichamelijke klachten maar ook sociale problemen bij studie, werk, verzekeringen en ook de hypotheek.

Jong en oud

De facebook groep is te vinden op de naam: Colitis Ulcerosa & crohn Overijssel. wanneer je lid wil worden krijg je een vraag te zien welke van de twee je hebt en welke plaats je woont. Iedere leeftijd is welkom, jong en oud!

Mensen buiten de provincie worden niet geaccepteerd om zo echt alleen mensen uit Overijssel te hebben in de groep.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud