Startsein Keizershofje Losser

Startsein Keizershofje Losser

Donderdagmorgen 19 december, gaven gedeputeerde Monique van Haaf (Provincie Overijssel) en wethouder Anja Prins (Gemeente Losser) het startsein voor de bouw Keizershofje in Losser.

21 huizen

De nieuwe woningen in het Keizershofje zijn een initiatief van de Lossernaren Eric en Jurgen Keizers. Uiteraard waren zij ook aanwezig.  Op de plek waar het bedrijf Keizers Bouwmaterialen was in Losser, gaat men 21 huizen bouwen. Levensbestendige huizen in het hart van Losser in de vorm van een soort begijnhof, ingericht naar de nieuwste eisen des tijd met een lift zodat, indien nodig, men met een rollator tot in de slaapkamer kan komen. Het was de bedoeling om 22 huizen te bouwen. Hierop is men teruggekomen om de kwaliteit van de andere huizen een boost te geven. Tijdens en na de participatieavond over het Hofje die in juni werd gegeven hebben zich 217 belangstellenden ingeschreven.

Past in het huurbeleid van de gemeente Losser

Zegt de wethouder Anja Prins. Er komt steeds meer vraag naar seniorenwoningen. Daarom omarmen wij dit initiatief van Eric en Jurgen. Het worden woningen die aan de milieueisen voldoen. Gedeputeerde Monique van Haaf zegt dat men steeds op zoek is naar de wens van de bewoners. Dat een plan als dit een goed voorbeeld is hoe dit zich ontwikkelt. De markt wordt steeds vaker bij dit soort projecten betrokken, waardoor de plannen die gemaakt worden niet in de kast blijven liggen maar ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd.

Huur 

Huur boven de 720 euro

Deze woningen worden verhuurd aan mensen die zo lang mogelijk op zichzelf willen blijven wonen. Aan de kant van de Braakstraat, ongeveer waar vroeger ook de ingang naar Keizers Bouwmaterialen lag, komt de ingang. Aan beide zijden van de ingang komt een woning. Vanuit deze twee woningen wordt een boog gebouwd met een poort waar een auto door kan. Voor de rest blijft het hofje gesloten, met uitzondering van een voetgangers in- en uitgang aan de kant van het vroegere klooster. Levensbestendige, gasvrije woningen met een tuintje voor gelijkgestemde mensen met dezelfde ideeën en die wat voor elkaar over hebben. Over de huurprijzen van de woning kan op dit moment nog niets gezegd worden. In verband met de sterk wisselende prijzen van bouwmaterialen en voor de bouw aanverwante materialen. Wel kan gezegd worden dat de huur boven de huurliberalisatiegrens komt te liggen, die in 2019 € 720.42 is. Daar staat tegenover dat men de meter van energie op nul probeert te houden.

Voordelen

In een Hofje wonen kan veel voordeel opleveren. Mensen die bijvoorbeeld zorg moeten inkopen, kunnen dat gezamenlijk doen, wat de prijs behoorlijk drukt. De woningen kunnen op verzoek worden voorzien van bewakingscamera’s. Er kunnen voorzieningen als valdetectie worden aangebracht. Er is een grote sociale controle. Men kan afspreken om voor elkaar boodschappen te doen et cetera.

 
Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud