Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Zijn opa speelde piano bij de “stomme” film (rond 1920-film zonder geluid). Fred zelf heeft vanaf zijn 9e t/m zijn 15e jaar klassiek pianoles gehad, maar met de opkomst van de Beatles en Rolling Stones begon zijn smaak te veranderen.

Hij ging spelen in Enschedese popgroepen; o.a. Ex Libris, After All, Lesly Four. Ondertussen werkte hij overdag bij Philips als fijnmechanicus, waarbij zijn “fingerspitzen” gevoel van pas kwam.

“After All”

In 1971 richtte Fred de groep “After All” op en na enige tijd mochten ze een plaatje opnemen bij de E.R.C. (Ekkelboom Record Company). De single “If you need me” en op de B-kant het eigen nummer “Black world” scoorde in Nederland een top dertig notitie. De rechten waren door Negram (platenmaatschappij) doorverkocht naar Zuid Afrika, waar de single een megasucces werd (66.000 verkochte exemplaren). Dit was een reden voor de muzikanten van After All om beroeps te willen worden. Fred stapte uit de band en richtte het topveertig- en bruiloftsorkest “Lesly Four” op.

De geschiedenis herhaalde zich; de bandleden werden benaderd door Eddy Owens (platenproducer), die een plaat met ze wilde opnemen. Dit werd de single “Norma”. Ook de muzikanten van Lesly Four (later Life) werden beroeps en Fred besloot als bandmuzikant te stoppen en ging pianotechniek studeren. Hij kwam in dienst als servicemonteur bij de Duitse pianofabriek Ibach, die in Enschede een groothandel had. In 1986 werd hij zelfstandig pianostemmer/reparateur en begon zijn eigen winkel aan de Oldenzaalsestraat in Enschede (tegenover de Sint-Jozefkerk).

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Voormalige werkplaats

Hij woont in Losser en in de voormalige werkplaats, waar voorheen piano’s en vleugels werden gerestaureerd, begon hij zijn hobby. Wie deze hobbykamer betreedt, en dat zijn niet veel mensen gegund, rollen de ogen uit het hoofd bij het zien van enkele miniatuursteden uit de tijd der Middeleeuwen.

Er staat ook een door Fred gebouwde replica van de “Vasa”(spreek uit Wasa), een Zweeds oorlogsgaljoen dat op 10 augustus 1628 op zijn eerste tocht zonk in de haven van Stockholm. Het schip is in 1961 geborgen en geconserveerd. Het is te bezichtigen in het Vasamuseum in Stockholm-Djurgarden.

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Het ontstaan van een hobby 

In de jaren 80 kwam Fred met zijn kinderen in een speelgoedwinkel, waar ze een speelgoeddoos vonden (Castelmaster van het merk Clipper) met mallen om van modelgips stenen en kozijnen te maken, waarvan je dan vervolgens een kasteel kon bouwen. Samen met zijn zoons begon hij kastelen te bouwen; zijn inspiratie haalde hij uit de “Ivanhoe” films. Na enige tijd verdween het enthousiasme bij zijn kinderen en belande het gedeeltelijk gebouwde kasteel op de zolder.

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Over wie hebben we het

We hebben het over de nu 69 jarige Fred Fähnrich die bijzonder geïnteresseerd is in geschiedenis en nog steeds graag met zijn handen mag prutsen. Vandaar zijn voorliefde voor het bouwen van miniatuursteden en schepen uit het verleden. Het niet afgebouwde kasteel kwam, nadat hij zijn zaak verkocht had, weer van de zolder en hij begon weer aan zijn liefhebberij met zijn gedachten bij Ivanhoe.

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Hij beschikt over een keur aan miniatuur ridders, soldaten, jonkvrouwen, muzikanten en wat niet meer zij. Hij heeft de hele collectie miniaturen van de firma O&M Hausser Elastolin die in 1904 werd gestart in Ludwigsburg door Max en Otto Hausser. En zijn steden groeien. Nog steeds vervaardigt hij de bouwsteentjes en kozijnen met bouwgips in de mallen van de in de 80er jaren gekochte speelgoeddoos. Als hij zijn hobbyruimte verdonkert en de verlichting in de huisjes en kastelen aan doet waan je je in de Middeleeuwen. Hij praat er over met heel veel enthousiasme en het is moeilijk om bij hem weg te komen.

Steeds schiet hem een ander verhaal of anekdote te binnen die hij met veel passie vertelt. Zijn vrouw mag het afval alleen weggooien als hij het heeft gecontroleerd. Er zou wat bij kunnen zitten dat hij kan gebruiken voor zijn miniaturen. Knijpers, satéprikkers, closetrolletje, kleine trechtertjes voor puntdaken op kastelen. Stukjes pvc pijp waarvan je pas ontdekt wat het echt is als Fred je dat heeft verteld.

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Van pianobouwer tot gepassioneerd miniatuurbouwer

Auteur: Peter Langela
Peter Langela
AUTEUR

Peter Langela

Ik woon in Losser, samen met mijn vrouw Karin en onze hond Tara. Mijn hobbies zijn koken (vegan), wandelen, reizen en moderne technology. Ik ben ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec.istart.nl. Ik ben lid van de nieuwsredactie van Hallo Losser en ik ben tevens bestuurslid.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud