Humor

Boerenkool

Boerenkool

Genietend van een plak roggebrood rijkelijk gevuld met reuzel, zei mijn opa tussen zijn grote happen door: "Reuzel doa woj een sterke en grote kerel van" Ja knikte mijn oma dan en wat ook lekker en gezond is stamppot koolraap met spekjes , of boerenkool met stoetepap zei opa doa kunt ze mie veur uut ber haal'n. Geef mie maar elke dag een glaasje snaps uut Gronau dat is ook lekker en aj dan weet moat te hoaln kuj doar ook lang van genieten zei opa weer. Mijn pa at elke morgen rijstepap en dronk als toetje ,onder het genot van enkele sigaretten, vijf of zes koppen sterke koffie. De door de jaren heen gekneusde geblakerde zilverkleurige koffiekan zette ie dan met de overgebleven koffie op de kolenkachel dat dan een gezellig pruttelend geluid gaf. Ma, die door haar astma eerst op gang moest komen begon de dag met een grote slok hoestdrank. en dan zette ze thee en at ze een biscuit. Rond ma hing altijd een geur van medicijnen en pa rook naar tabaksgeur dat ik lekker vond en mij een gevoel van gezelligheid gaf. Walgelijk vond ik altijd melk wat had ik een hekel aan melk . Hans dronk elke avond een glas warme melk voor dat ie naar bed ging . volgens onze huisarts van Blanken was het goed voor zijn maag. Boerenkool is volgens de voedseldeskundigen een superheld je kunt er kanker en depressies mee bestrijden. Vroeger maakten ze ons op school wijs dat we uit de boerenkool zijn getrokken. En degene die daar nu nog waarde aan hecht blijft heeft het eeuwige leven.

Er is nu zoveel voedselverwarring wat is goed en wat is slecht en zoveel informatie over ons eten , je wordt doodgegooid met dure woorden als glutenvrij, koolhydraten, paleo dieeten, diarree vetzucht, kokosolie aangemaakt met houtskool , superfoods enz., dat we niet meer weten wat gezond is.

Bij ons in het dorp is een cafetaria waar je de lekkerste patat kunt krijgen en iets verderop, waar je vroeger rookwaren kon kopen, is nu een toko waar je een pil kunt kopen die je overal tegen beschermt maar altijd een onbehaaglijk en hongerig gevoel geeft. Geef mij maar een rijkelijk belegde uitsmijter. !!

 

Eddy Oude Voshaar