In de periode half februari t/m half april gaan leden van Vogelwerkgroep Losser ’s avonds op pad om alle steenuilterritoria in de gemeente Losser op te sporen. Eens in de 5 jaar wordt dit onderzoek uitgevoerd om de populatiegrootte van de steenuil vast te stellen. Losser behoort tot de beste steenuilgebieden in Nederland vanwege het kleinschalig cultuurlandschap, de vele houtwallen en geschikte nestgelegenheid. De uiltjes broeden o.a. onder losse dakpannen, in houtstapels, in oude schuurtjes, maar vooral in de nestkasten die VWG Losser overal heeft opgehangen. Bij de laatste telling van 2020 werden 113 territoria van dit leuke uiltje opgespoord.
Om het aantal steenuilen vast te kunnen stellen gaan de vogelaars in het donker in de avonduren met de fiets op pad en stoppen dan bij ieder boerenerf. Op enige afstand vanaf het erf en vanaf de openbare weg wordt dan uitgezocht of er wel of niet een steenuil aanwezig is. Dit wordt vastgesteld door middel van geluidsnabootsing en dan luisteren of de uil terugroept.
Aangezien nachtelijke activiteiten in het buitengebied soms vreemd overkomen, kondigt Vogelwerkgroep deze activiteit van te voren via de media aan.
Bewoners in het buitengebied van de gemeente Losser kunnen hun eigen steenuil die op hun erf of bij hun woning zit ook zelf melden bij de vogelwerkgroep via
Hopelijk worden er dit jaar vele steenuiltjes geteld, want dat geeft aan dat de natuurwaarden in Losser voor deze soort nog steeds goed zijn.