Varen met MPS de Zonnebloem

De Zonnebloem verzorgt zo’n 42 weken per jaar voor haar gasten een onvergetelijke vaarvakantie over de Rijn naar Duitsland en over de Belgische en Nederlandse wateren. De Zonnebloem organiseert vaarvakanties voor mensen vanaf 18 jaar die afhankelijk zijn van verpleging en/of persoonlijke verzorging en/of rolstoelgebonden zijn. De reizen zijn ook geschikt voor mensen die bedlegerig zijn  Zij kunnen alleen op reis of samen met hun mantelzorger, die tijdens de reis “ontzorgt” wordt. Kenmerk van deze reizen is “warmte”. Je wordt door iedereen met zoveel warmte tegemoet getreden.

Waarom op reis met de Zonnebloem?
Tot vorig jaar gingen mijn vrouw en ik met de camper op pad. Door haar beperkingen ging dat niet meer en was ik als alternatief bezig een riviercruise te zoeken. Feenstra Riviercruises is een grote aanbieder in deze markt. Maar….. ik kwam er achter dat je aan boord geen rollator of rolstoel mag gebruiken. Verder zoekend kwam ik bij de Zonnebloem terecht. Sommige mensen denken overigens dat het Rode Kruis de J. Henri Dunant nog in gebruik heeft. Er waren ooit drie schepen met de naam J. Henry Dunant voor het Nederlandse Rode Kruis in de vaart, dat er vaartochten mee organiseerde voor mensen die bijzondere zorg nodig hadden. Vanwege een koerswijziging van de speerpunten van het Rode Kruis, werd het laatste schip met die naam in 2016 afgestoten. 

MPS de Zonnebloem
Het schip is 115 meter lang en is 11,50 meter breed. De diepgang is 1,80 meter. Het MotorPassagiersSchip telt 4 dekken.
Dat zijn van boven naar beneden:

  • Zonnedek : Hier kun je bij zonnig weer buiten zitten. Er staan stoelen en een aantal windschermen. Soms zijn er bruggen met een lage doorvaarthoogte. Dan wordt de stuurhut verlaagd en de windschermen plat gelegd waardoor de hoogte van het schip verlaagd wordt naar 8,80. Helaas is dan het zonnedek niet toegankelijk.
  • Salondek : Op dit dek zijn de eetzaal en de salon. Zowel in de eetzaal als in de In de salon heb je een mooi uitzicht naar de omgeving. Aan de voorzijde kijk je over de boeg van het schip.
  • Hoofddek. Hier slapen maximaal 69 gasten. de 2-persoonskamers zijn voorzien van 2 bedden van alle gemakken voorzien. papegaai, verstelbaar in hoogte en verstelbaar hoofd- en voeteneinde. Vanwege de omvang van de badkamer wordt deze door 2 kamers gedeeld. Uiteraard prima afsluitbaar.
  • Onderdek. Hier zijn de kamers voor de vrijwilligers en personeel.

Veel vrijwilligers en weinig vast personeel
Het personeel op de boot valt uiteen in een paar mensen in vaste dienst en heel veel vrijwilligers:

  • 6 bemanningsleden voor het schip
  • 6 personen in dienst van de Zonnebloem zoals een reiscoördinator, zorgcoördinator, horecacoördinator en koks.
  • 63 vrijwilligers. Bij onze reis waren 25 vrijwilligers voor het eerst, maar we hebben daar niets van gemerkt.

Eten en drinken
Het ontbijt (8:00 – 10:30) en lunch (11:30 – 12:30) zijn in buffetvorm. Als je niet in staat bent het dienblad zelf mee te nemen omdat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, loopt er iemand met je mee die het eten voor je pakt en je begeleid naar je zitplaats. Het diner vanaf 18:30 uur is een gezamenlijk gebeuren en wordt aan tafel geserveerd. Er is een menu voor iedereen, waarbij rekening wordt gehouden met dieetwensen. Het diner smaakte voortreffelijk.

Koffie en thee zijn de hele dag gratis verkrijgbaar. Evenals de jus tijdens ontbijt en lunch. Overige dranken zijn aan de bar verkrijgbaar. Bij het inschepen krijg je een kaart waarmee je je hut opent en deze wordt ook gebruikt als je een drankje bestelt. De prijzen van de drankjes zijn allerzins redelijk (bier  € 2,40, wijn € 3,50). Vrijdagavond reken je af.

Reis
Alle reizen starten en eindigen in Arnhem omdat je van daaruit zowel richting Duitsland of Nederland / België kunt. Wij gingen maandag van Arnhem naar de sluis bij Sambeek (bij Boxmeer) om de volgende dag aan te komen in Roermond. Daarna via Venlo, Nijmegen, Wijk bij Duurstede terug naar Arnhem.

Je komt meestal rond het middaguur aan. In elke stad wordt een excursie aangeboden maar je kunt ook op eigen gelegenheid de stad in want je ligt heel vaak bij het centrum. De excursie is meestal een bezoek aan een museum of een stadsrondleiding. Bij ons wat dat het geval in Nijmegen en Wijk bij Duuurstede. De Zonnebloem heeft een aantal rolstoelen beschikbaar die je aan boord kunt gebruiken en/of voor de stadsbezoeken (wel bij boeking reserveren). Ter ontlasting van de mantelzorgers mogen zij de rolstoel bij de excursie niet duwen, daarvoor is een vrijwilliger beschikbaar.

Vermaak
Vrijwel elke avond is er iets te doen. Op onze reis was er dinsdag een zangeres begeleid door keyboard met een vaak volle dansvloer met diverse “dansende” rolstoelen. Woensdag vertelde de kapitein over zijn loopbaan en over het schip. Donderdag pubquiz en vrijdag was het “galadiner” waarbij veel gasten chiquer gekleed waren. 

Prijs van de reis
Een reis met de Zonnebloem heeft een vanafprijs van ongeveer € 750. Toeslag 1-persoonskamer is € 295.

Mee als passagier of vrijwilliger?
Je kunt je aanmelden als passagier of vrijwilliger op https://zonnebloem.nl

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud