Najaarsactie Groene Loper Oldenzaal Losser

Tuinen in Losser en Oldenzaal een oase voor vlinders en bijen met actie van de GroeneLoper

Enthousiaste vrijwilligers van de Groene Loper Losser Oldenzaal, waaronder wethouder EvelienZinkweg, deelden op vrijdag 11 oktober in Oldenzaal bij de Höfte plantpakketten en biologische bloembollen uit aan inwoners van hun gemeente. Zaterdag 12 oktober was het de beurt aan de gemeente Losser waar bij Erve Boerrigter in De Lutte de uitgifte plaatsvond. En vele handen maken veel groen! Want samen plantten zo’n 400 inwoners maar liefst 1000 nieuwe planten en stopten zij zeker 5000 biologische bloembollen in de grond!

Groen doe je samen

Inwoners konden deze pakketten met veel korting bestellen dankzij steun vanuit de Provincie Overijssel en het Cultuurfonds. Bewoners zijn bijzonder enthousiast. Sommige buren gingendezelfde dag nog aan de slag met de planten en maakten er een gezellige boel van met een feestelijk tintje. Ook scholen bestelden volop plantpakketten voor hun schooltuin. Eén school gaf aan vooraf met leerlingen op vrijwillige basis een plan te hebben gemaakt. Een leerling motiveerde zijn enthousiasme: als ik in de tuin loop is mijn hoofd minder druk. Anderen hadden goede herinneringen aan samen met opa in de tuin werken.

Waard-wat-planten?

De plantpakketten bevatten waardplanten. Een waardplant is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten, zoals vlinders. Vlinders zoals de Atalanta, Dagpauwoogen de Kleine Vos zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de brandnetel. Zij hebben een 1-op-1 relatie met deze plant. Deze geeft hen voedsel én is essentieel voor de voortplanting.

Groene Loper Losser Oldenzaal

Deze najaarsactie is één van de activiteiten die de Groene Loper Losser Oldenzaal onder haarparaplu organiseert. De Groene Loper is een samenwerkingsverband tussen verschillende groene (bewoners)initiatieven, Natuur en Milieu Overijssel en wordt ondersteund door deProvincie Overijssel en de Gemeenten Losser en Oldenzaal.
De Groene loper Losser Oldenzaal werkt samen met Groei & Bloei Oldenzaal, IVN Oldenzaal-Losser e.o en de Imkers Nederland Afdeling Oldenzaal. Er sloten dit jaar opvallend veel nieuwe initiatieven aan voor het groener maken van straten en buurten. Zowel bewoners, verenigingen als (maatschappelijke)organisaties.

Om op de hoogte te blijven van nog meer groene acties van de Groene Loper Losser Oldenzaal kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrief via Natuur en Milieu Overijssel (spits-online.com) of op de website groeneloperlosseroldenzaal.nl

Geplaatst in: Natuur & recreatie, Nieuws
Hallo Losser - Alles van, voor en over Gemeente Losser
AUTEUR

Nieuwsredactie Hallo Losser

Hallo Losser wordt actueel gehouden door een groot aantal vrijwilligers. Wij geloven dat de Gemeente Losser vitaal en energiek blijft als we weten wat er speelt in de dorpen en als kleurrijke inwoners van onze gemeente een plek hebben om hun verhaal te vertellen.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud