LEGO is een Deens product. LEGO is samengesteld uit het woord Leg godt. Als het geen Deens product was geweest, maar vervaardigd in Nederland, had het vermoedelijk SPEGO (SPEelGOed) geheten.
Ome Piet
De Lossernaar Piet Francken (73) kreeg 47 jaar geleden van de toen elfjarige William de vraag: “Ome Piet wil jij me helpen om een tractor van LEGO te bouwen die ik op mijn verjaardag gekregen heb?” Ome Piet, met enig technisch inzicht, wilde dat wel en samen begonnen ze aan de klus. Een heel leuk karwei, vonden Piet en William, dat met succes werd afgesloten.
Besmet
Piet raakte besmet van LEGO. Van zijn echtgenote kreeg hij op zijn volgende verjaardag een bouwpakket. Hij weet nog precies dat het de LEGO set 851 was. Het was een kraanwagen van technisch LEGO die hij met veel plezier met zijn kinderen opbouwde. Zo sloeg de besmetting ook op zijn kinderen over. Steeds weer werden nieuw aankopen gedaan. En steeds weer werd gebouwd.
Hobbykamer
Piet heeft in zijn woning een slaapkamer als hobbykamer ingericht. Kasten met onderdelen, wielen en wat je allemaal nodig hebt voor het bouwen (spelen) met LEGO. “Een zeer aangename uit de hand gelopen hobby, waar ik me graag mee vermaak. Als ik vanwege het weer niet in de tuin kan werken. Of mijn echtgenote ligt wat langer in bed vanwege haar longproblemen, ben ik in mijn hobbykamer te vinden. Ik voel me dan prettig, ongestoord en zo blij als een kind.”: zegt Piet.
Volwassenen
LEGO is voor iedereen en alle leeftijden. Zowel jongens als meisjes moet met LEGO kunnen spelen en bouwen. LEGO is handig ingesprongen op de volwassenen die bouwen. AFOL is een afkorting voor Adult Fan of LEGO (Engels voor “Volwassen legofan”), waarmee volwassenen worden aangeduid die na hun kinder- en jeugdjaren van LEGO hun hobby hebben gemaakt. Bij AFOL’s staat vooral het verzamelen en bouwen centraal, in tegenstelling tot de jongere liefhebbers, die er meestal ook mee spelen.
Met de tijd mee
LEGO gaat met de tijd mee. Hijskranen die je met een app via je telefoon of tablet kunt bedienen is maar een enkel voorbeeld. In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gebracht: Duplo. De Duplostenen waren groter dan de gewone legosteentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar). Doordat Duplostenen in alle richtingen precies twee keer zo groot zijn als de normale elementen, kunnen ze tot op zekere hoogte door elkaar worden gebruikt. Een van de laatste uitbreidingen op de kunststofblokjes zijn de LEGO Mindstorms “Robotic Invention Systems”. Hiermee zijn robots te bouwen die door middel van sensoren op hun omgeving kunnen reageren.
Prijzen
De prijzen van bouwpakketten en onderdelen zijn zeer divers. Minifiguurtje zijn te koop voor 3.95 euro Voor een bouwpakket Moc Cologne Kathedraal leg je 15.287,74 euro op de plank. En wil je iets minder uitgeven, dan kun je het bouwpakket van de Eiffel toren kopen voor een bedrag van 629,99 euro. Een sleepwagen voor 22,27 of voor 60,00 euro de Kawasaki Ninla H2R motor.
Ruimte
Piet heeft ontelbaar vele pakketten vervaardigd en komt ruimte te kort om ze allemaal op te bergen. Maar hij heeft gelukkig 13 kleinkinderen die er wel belangstelling voor hebben om er mee te spelen. Ook zijn jongste zoon Jeroen is een fanatiek LEGObouwer.
Film : Hijskraan in werking