Kuier Deur Challenge Losser van start gegaan

Kuieren betekent zowel een wandelingetje maken als een praatje maken. Bij Kuier Deur Challenge Losser kun je beide combineren.

Onder leiding van twee enthousiaste wandelbegeleiders, Lars Oomkes en Saskia Baas, is op vrijdagochtend weer een wandelgroep gestart voor iedereen die wil werken aan zijn of haar gezondheid. Er wordt gestart en geeindigd bij het gebouw van Stichting Man in Losser.  

Het doel is om uiteindelijk 5 kilometer te kunnen wandelen en hier wordt in ongeveer 20 weken naar  toe gewerkt. Op zaterdag 28 september wordt in Arnhem de wandelchallenge feestelijk afgesloten op het Nationale Diabetes Challenge festival. Hoewel het wandelprogramma wordt georganiseerd en gesponsord door de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation, hoeven de deelnemers zelf geen diabetes te hebben om mee te wandelen. Iedereen moet mee kunnen doen en daarom is de groep laagdrempelig: niemand wordt buiten gesloten. Het uiteindelijke doel is om mensen in beweging te krijgen. 

Ik besloot om op een vrijdagochtend eens zelf te ervaren hoe het is om te “kuieren”. En ik trof een leuke groep mensen die allemaal hun eigen redenen hebben om samen te wandelen. Zo sprak ik Karein, een jongedame die aan de Kuier Deur Challenge mee doet om conditie op te bouwen en om sociale contacten te hebben. Een andere deelneemster kan aardig goed wandelen, maar wil graag in een groep wandelen om een stok achter de deur te hebben (want “alleen komt het er niet van”). Een van de mannelijke deelnemers heeft last van etalagebenen en voor hem is wandelen en bewegen heel goed. Gerda en Sieni hebben zich ook voor de Kuier Deur Challenge opgegeven. Hoewel Gerda liever fietst wandelt ze graag mee in de groep. Sieni doet mee om weer wat meer aan het lopen te komen. Net als Gerda fietst zij nog veel en graag maar wandelt ze minder. Door mee te doen aan de Kuier Deur Challenge komt ze in ieder geval meer aan het lopen toe. 

Het enthousiasme van de beide wandelbegeleiders is aanstekelijk. Saskia heeft de opleiding tot beweegcoach gedaan. Lars heeft Gezondheidswetenschappen gedaan en heeft zelf diabetes. Hij heeft zich 3 jaar geleden aangemeld om te ondersteunen bij het opzetten van wandelgroepen maar is uiteindelijk wandelbegeleider geworden in Losser. Hij doet dit nu voor het derde jaar. Saskia en Lars zorgen er voor dat iedereen tijdens het wandelen goed kan meekomen en als er iemand even een pauze wil hebben is dat voor niemand een probleem. Er is veel persoonlijke aandacht en er heerst een sfeer van “doe maar gewoon, dat is al gek genoeg”. Het samenzijn en het sociale contact zijn net zo belangrijk als het wandelen zelf. 

Ik vond het een prachtige wandeling en was net als de andere deelnemers verbaasd te horen dat we  bijna 2 kilometer gelopen hebben in een uur. Dat is een dikke schouderklop waard.

De Kuier Deur wandelgroepen zijn er al een aantal jaren. Op vrijdagochtend vertrekken meerdere groepen die zelfstandig verder zijn gegaan met het wandelen na deelname aan de Kuier Deur Challenge. Na de wandeling wordt er gezamenlijk koffie gedronken in het gebouw van Stichting Man aan het Nilantspad in Losser. Met een koekje erbij.

Geplaatst in: Nieuws
Wilma Breukers
AUTEUR

Wilma Breukers

Ik ben Wilma Breukers. Geboren en getogen in Enschede, maar inmiddels verknocht geraakt aan Losser waar ik sinds een aantal jaren woon en werk. Omdat ik van Losser ben gaan houden wil ik het dorp ook beter leren kennen. Het werk als redacteur bij Hallo Losser draagt hier aan bij.

Ik houd van schrijven, van toneel, theater en cultuur. Ik heb vroeger veel redactiewerk gedaan bij de lokale omroep in Enschede en ben ook jarenlang lid geweest van een toneelvereniging. Ik ben getrouwd en heb een dochter die niet meer thuis woont.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud