Inspraakdag over het wind- en zonbeleid

Windturbines_spandoek_uitsnede

De Provinciale Staten had vandaag zijn eerste inspraakdag over het wind- en zonbeleid. Woensdag 25 september volgt een tweede inspraakdag omdat zich meer 110 insprekers gemeld hebben. Er wordt vrijwel alleen ingesproken door de vele tegenstanders in de provincie met name waar het gaat om plannen voor industriële windturbines. Er zijn wel enkele voorstanders , maar die zijn veelal gelieerd aan clubs die financieel en zakelijk belang hebben zoals Pure Energie.

Vanuit Losser reizen meerdere inspreker af naar Zwolle zoals Lies ter Haar van Burgerforum en Thom Weterings in zijn rol als bestuurslid van de Stichting Behoud Twents Landschap. Met die Stichting en enkele andere groepen uit of nabij De Lutte zijn ze ook vertegenwoordigd in de mede door hen  opgerichte Stichting Tegenwind NoordOost Twente. Ook vanuit de andere in de STNOT participerende partijen uit De Lutte wordt ingesproken.

Onderstaand de bijdrage van Lies ter Haar namens Burgerforum

Geachte Statenleden, beste mensen,

Ik ben Lies ter Haar, Burgerforum Losser, een lokale partij én de grootste fractie in de gemeente Losser. Wij voeren al jaren strijd tegen de komst van windturbines. Deze strijd is noodzakelijk vanwege de ernstige gevolgen voor de gezondheid, de schadelijke effecten op flora en fauna en de onherstelbare schade aan ons landschap. Er staat dus veel op het spel.

Als volksvertegenwoordiger uit de gemeente Losser richt ik me vandaag specifiek op de plannen in onze eigen gemeente. Naast het al lopende project bij grensovergang De Poppe in De Lutte, betreft dit ook de zoeklocatie langs de grens in Overdinkel.

Om te beginnen De Lutte. Daar gaat het om 4 windturbines van 250 meter hoog, pal naast het natuurgebied Lutterzand.

Destijds is door de Noord Oost Twentse gemeenten aan de provincie gevraagd om de grenzen van het Nationaal Landschap op te schuiven om dit project mogelijk te maken, wat een onvergeeflijke fout was. Want je kunt de grenzen van het Nationaal Landschap op papier wel verschuiven, maar daarmee schuift het Landschap zélf immers niet op. En dit kwetsbare gebied is van onschatbare waarde voor onze gemeente waar toerisme een speerpunt is en een cruciale economische pijler vormt.

Nog los hiervan: Bestuurders hebben totaal geen aandacht besteed aan draagvlak onder de inwoners. Het is dan ook niet zo raar dat steeds meer inwoners in verzet komen. Het recente dieptepunt zijn de programmeringsafspraken. Het is niets meer en niets minder dan een staaltje van machtspolitiek en wat het nog kwalijker maakt is dat “sausje” van een mooi doorlopen democratisch proces dat men er probeert overheen te gooien. Het is stuitend. Zowel raadsleden als inwoners staan volkomen buiten spel. We mogen ja knikken en tekenen bij het kruisje

Burgerforum en een meerderheid van de raad in Losser heeft zich uitgesproken tégen de programmeringsafspraken windproject De Lutte. Wij willen geen windturbines in dit gebied. Bovendien is het gehanteerde begrip “creëren van schaarste” discutabel. In Losser is er géén sprake van vrije concurrentie waar meerdere projectontwikkelaars kunnen meedingen. Want alleen ProWind wás en ís als enige ontwikkelaar in beeld. Dat betekent dat niet wordt voldaan aan de voorwaarden voor schaarste. Dit begrip wordt juridisch misbruikt om gemeenten te dwingen tot programmeringsafspraken met als argument dat er dan tot 2030 geen andere windprojecten meer zullen komen. Politiek op zijn lelijkst.

En dan kom ik op de zoeklocatie in Overdinkel. Onze gemeente heeft meermaals gevraagd deze locatie te schrappen. Overdinkel hééft in dit zoekgebied al een zonnepark en een tweede staat gepland, die laatste ondersteund door de lokale bevolking en een lokale energiecoöperatie. Daarnaast loopt er een biogasinitiatief. Er is simpelweg geen ruimte voor nieuwe projecten; niet fysiek én niet qua draagvlak. Ook Burgerforum heeft hier in haar zienswijzen op gewezen. Toch blijft deze zoeklocatie in uw verordening staan. Wij vragen u dringend: streep deze door!

Onze gemeente zet zich al volop in en presteert al uitstekend op het gebied van duurzame energie. Naast grootschalige projecten zoals de net genoemde zonneparken, onderzoeken wij alternatieve vormen van groene energie. Naast biogas loopt er een project met aquathermie en onderzoeken we geothermie. Losser doet al meer dan veel andere gemeenten.

En als grensgemeente worden wij daarnaast óók nog geconfronteerd met alle windturbines van onze Duitse buren. Kom eens bij ons op bezoek, beklim de uitkijktoren bij de Zandbergen/Oelemars en je ziet van Gronau tot De Lutte een grens van windturbines. En in rap tempo verschijnen er steeds meer.

Overigens….….om de doelen te halen is nog meer wind op land ook niet meer nodig. Dat constateert ook CE Delft. Maar je moet daar wel voor open voor staan en ook open voor willen staan.

Daarom vraag ik u vandaag: zet een streep door grootschalige windprojecten in onze gemeente en voorkom dat deze joekels van windturbines er komen. Losser draagt al meer dan genoeg bij aan groene energie en zal dat blijven doen. Maar windturbines horen hier niet bij. Wij worden al genoeg belast door de windprojecten van onze Duitse buren. Wij willen onze eigen gemeenschap en ons kwetsbare landschap beschermen en daarvoor hebben wij u….statenleden….nodig. Zoals uw eigen coalitieakkoord zegt ……”Schouder aan schouder! Omdat de afstand tussen de overheid en inwoners moet worden verkleind en het vertrouwen hersteld en zodat de provincie -dus ook onze gemeente- een fijne plek blijft om te wonen, werken, ondernemen en ontspannen.

Dank u wel.

 

Onderstaand de bijdrage van Thom Weterings, Bestuurslid Stichting Behoud Twente Landschap.

Geachte leden van de Commissie Milieu en Energie van Provinciale Staten Overijssel,

Ik maak graag gebruik van de gelegenheid in het verlengde van de door ons ingediende Zienswijze Omgevingsverordening ons standpunt nog eens aan u toe te lichten. Ik beperk mij daarbij tot die aspecten, die betrekking hebben op de gevolgen van de voorgenomen plaatsing van industriële windturbines van meer dan 265 meter hoog op ons Twentse Landschap. Daarnaast plaats ik kanttekeningen bij de volstrekt ondemocratische wijze waarop de besluitvorming tot plaatsing lijkt te worden doorgedrukt.

Al weer 5 jaar geleden werd onze organisatie, de Stichting Behoud Twents Landschap, door aanwonenden van een beoogd zoekgebied nabij de Zandhuizerweg te De Lutte gevraagd hen bij te staan in hun activiteiten tegen de voorgenomen plaatsing van windturbines nabij hun woonstek. Inmiddels heeft dat geleid tot een sterk en breed gedragen samenwerkingsverband, uitmondend in de, mede door ons, opgerichte Stichting Tegenwind Noord Oost Twente.

Door de 4 NOT gemeentes is er in een conceptnota Windbeleid uitgesproken, dat er op 8 plaatsen aan de rand van het Nationaal Landschap Noordoost Twente ruimte zou moeten komen voor plaatsing van megahoge windturbines. Van meet af aan hebben wij ons daartegen verzet: de landschappelijk karakteristieke elementen van het kleinschalige Twentse broeken- en matenlandschap en de stuwwallen, worden onaanvaardbaar aangetast door windturbines met een hoogte van 2,5 keer de Alphatoren in Enschede, die vanaf de Kuiperberg over geheel Noordoost Twente zichtbaar zouden worden.

In een uitvoerige Zienswijze hebben wij dat ook geïllustreerd en beargumenteerd en hebben wij, in navolging van de Rijksbouwmeesters, ervoor gepleit minstens Twente geheel vrij te waren van windturbines. Het voorgenomen windpark De Lutte ligt bovendien naast Natura 2000 gebied, het Lutterzand en in gebieden die behoren tot Natuur Netwerk Nederland. Gebieden waar de rode wouw nu bedreigd gaat worden en ook de vleermuizenpopulatie gevaar gaat lopen! Ons standpunt geven wij vorm vanuit de overtuiging dat de klimaatdoelen door ons onderschreven worden en een energietransitie noodzakelijk is om daar inhoud aan te geven. Daarom hebben wij in onze Zienswijze aandacht besteed aan alternatieven om de doelen van de gewenste transitie te bereiken zoals (kleinschalige) kernenergie, zon op dak en wind op zee.

Het is tekenend voor het transitieproces in Overijssel, dat noch de gemeente Losser noch de Provincie recht doet aan meer dan 200 ingediende Zienswijzen op de conceptnota Windbeleid van de NOT gemeenten. Ze worden niet beantwoord! Integendeel, de Provincie heeft de voorgestelde windturbine locaties klakkeloos overgenomen uit voornoemde Conceptnota !

Op 8 december 2022 heeft Gedeputeerde De Bree op een drukbezochte bijeenkomst in de Vereniging in De Lutte verklaard, dat hij alsnog ervoor zorg zou dragen, dat de Zienswijzen bijna 3 jaar na dat beantwoord zouden worden. Dat is tot op heden echter NIET gebeurd.

Dezelfde Gedeputeerde De Bree heeft , eveneens op voornoemde 8 december, publiekelijk verklaard dat er ZONDER DRAAGVLAK geen sprake kan zijn van plaatsing van Windturbines. Ook dit is een loze kreet gebleken.

In 2018 bleek er al uit een door Moventum in opdracht van RES Twente uitgevoerd onderzoek, dat voor de in RES 1.0 beoogde verhouding wind en zon slechts 30 % draagvlak was! (Die verhouding was toen nog 40% wind en 60% zon, en is later door de RES eigenhandig veranderd in 60% wind en 40% zon.)

Een poll onder de lezers van Tubantia leverde het zelfde beeld op, hetgeen bij de, niet geheel onpartijdige redactie, tot de verzuchting leidde “waar blijven de voorstanders?”. Ik kan u zeggen: die zijn er niet. Een door ons gestarte petitie tegen plaatsing van windturbines in Noordoost Twente heeft inmiddels bijna 4300 handtekeningen opgeleverd!

Vrij snel werd draagvlak vervolgens vertaald door de “harde voorwaarde” dat er sprake moest zijn van MINIMAAL 50% LOKALE FINANCIELE PARTICPATIE. Het instrument daarvoor moest een Lokale Energie Coöperatie worden. Gebleken is dat die, inmiddels door een handvol Luttenaren voorbereide coöperatie NIET in staat is om de miljoenen die nodig zijn voor de 50% financiële participatie op te hoesten! Dat leidt tot het volgende geitenpaadje: het geld voor participatie mag beschikbaar komen uit het Energie Fonds Overijssel….. Zo wordt opnieuw geprobeerd, met Gedeputeerde De Bree voorop, de plaatsing van windturbines er koste wat het kost door te drukken.

Recentelijk is gebleken dat de burgers in Nederland ervaren dat er een veel te grote afstand is ontstaan tussen de politiek en de inwoners. Na schandalen m.b.t. gaswinning, toeslagenaffaire, en lokale perikelen rond bijvoorbeeld kanaal Almelo-Haanrik, waarbij aan belangen van de burgers volledig is voorbijgegaan, krijgen we met het windturbine beleid, niet alleen in Overijssel , maar overal, het zoveelste schandaal van wanbeleid door een politiek die geen recht doet aan wat de bevolking wil!

Wij roepen als Stichting Behoud Twents Landschap de Provinciale Staten van Overijsel op hier nu een eind aan te maken en de stem van de meerderheid recht te doen door het moedige besluit te nemen af te zien van plaatsing van deze industriële windmonsters in ons alom gewaardeerde Twentse landschap.

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud