“Energie oet Overdinkel!” Zonneweide Drieland, een zonnepark van, vóór en dóór Overdinkel. Op initiatief van de Dorpsraad Overdinkel en de familie Luijerink is op 18 april in ’t Trefhuus in Overdinkel een voorlichtingsavond georganiseerd. Een project om, in een vroeg stadium, de bewoners van Losser de gelegenheid te geven mee te participeren en hier als omgeving zoveel mogelijk van te profiteren.
Hans Luijerink, grondeigenaar, aan het woord
“Wij hebben samen met de Dorpsraad contact gezocht met de gemeente Losser. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een betrouwbare partner die kennis van zaken heeft om een dergelijk project met succes uit te voeren. We kwamen bij Twence uit. Een bedrijf dat in deze branche een ruime ervaring heeft. We willen draagvlak bij de bevolking creëren. We willen de bevolking mee laten profiteren en een coöperatie oprichten waar de bevolking in mee kan doen en een grote mate van zeggenschap over het project krijgt. Je kunt in de coöperatie zonder financiële investering deelnemen. Ook dan heb je zeggenschap. Je loopt geen enkel risico voor hoofdelijke aansprakelijkheid. Wij, mijn echtgenote Marloes en ik, de Dorpsraad, de gemeente Losser en Twence hopen dat we een succesvol project kunnen creëren.”
Hans Fij, de voorzitter van de Dorpsraad Overdinkel onderstreept de woorden van Hans Luijerink. Hij hoopt dat het draagvlak groot zal zijn en veel bewoners van Overdinkel en Losser mee zullen doen. Met een streven om 50% winst uit het project terug te laten vloeien naar de bevolking, of je al dan niet financieel hebt geïnvesteerd. Op de avond zelf hebben zich al zo’n 30 belangstellenden gemeld om mee te denken in het lokaal eigendom.
Wethouder Jaimi van Essen
Wethouder Jaimi van Essen zegt blij te zijn met dit initiatief. Dit tweede zonnepark helpt de gemeente om hun gestelde doelen met betrekking tot het opwekken van energie tegemoet te komen. Het project heeft een hoog democratisch gehalte omdat iedereen in de coöperatie van begin af aan medezeggenschap heeft en de winsten in het gebied terug zullen vloeien. Het principeverzoek is bij B&W in behandeling. Daarna zal de gemeenteraad een beslissing moeten nemen. Voor de gemeente Losser is Bas Wolters, adviseur energie- en warmtetransitie, projectleider.
Samen naar een duurzame regio
Gerwin Strieks is de projectleider Twence van de zonneweide Drieland. Twence is van oudsher een afvalverwerkingsbedrijf. Twence zet zich in om de regio te verduurzamen door onder andere duurzame energie op te wekken. Met zonneweide Drieland ontwikkelen ze in nauwe samenwerking met de grondeigenaar en de gemeente Losser een participatieproject.
Lokaal eigendom: Van en voor Overdinkel
Leander Broere is de projectleider bij natuur en milieu Overijssel. Ook hij heeft veel ervaring opgedaan met dergelijke projecten. Om een praktijkvoorbeeld te geven heeft hij Gerard Brakkee van “Groen gebogen” uit Dalfsen meegenomen. Groen Gebogen is een vereniging opgericht in november 2014, met de ambitie om de kwaliteit van onze leefomgeving nog verder te verbeteren. Zij ontwikkelen projecten om inwoners en ondernemers te helpen duurzaam om te gaan met grondstoffen, energie, milieu, zorg en welzijn. Gerard zegt: “Je hoeft geen dikke portemonnee mee te nemen om in het project deel te nemen. Iedereen kan deelnemen.
Lokaal eigendom; wat is dat nu precies?
Een veel gebezigde kreet bij de ontwikkeling van energieprojecten is het organiseren van lokaal eigendom. Maar wat is dat nu precies en waarom is dat belangrijk? In onderstaand filmpje legt Leander Broere, projectleider Energie bij Natuur en Milieu Overijssel, dit in anderhalve minuut uit.
Wat is lokaal eigendom?
Lokaal eigendom betekent dat bewoners of bedrijven uit de lokale gemeenschap eigenaar of mede-eigenaar zijn van een zonneveld of windmolen. Dat eigendom is vaak een collectief eigendom, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie of en andere passende rechtsvorm. Soms is het collectief van bewoners of bedrijven voor 100% eigenaar van het zonneveld of windmolen, soms voor een gedeelte, waarbij er wordt samengewerkt met een commerciële projectontwikkelaar.
Waarom is lokaal eigendom belangrijk?
In het Klimaatakkoord hebben we in Nederland met elkaar afgesproken dat we gelijkwaardig willen samenwerken in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van hernieuwbare energie. Door te streven naar 50% lokaal eigendom geven we lokale gemeenschappen zeggenschap over de energietransitie en houden we de opbrengsten lokaal. Bovendien zijn het lokale mensen die het zonnepark of de windmolen bouwen en zij zijn van nature betrokken bij die gemeenschap. Hun aanpak is erop gericht om de omgeving goed te betrekken bij het project en de lusten en de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dat schept vertrouwen en is de basis voor goed overleg. Daardoor ontstaat er meer draagvlak voor de energietransitie. Meer weten over lokaal eigendom? www.nieuweenergieoverijssel.nl
Meer informatie?
Uitgebreide informatie is te vinden op www.zonneweidedrieland.nl. Hier vind je ook de contactgegevens van Gerwin Strieks van Twence (ontwikkeling zonneweide Drieland) en Leander Broere van NMO (Lokaal eigendom).