De uitgave “Oet Dorp en Marke” versie 2023-3, is geheel gewijd aan het vijftigjarig bestaan van Sint-Maarten-Stede Losser. Een fraaie verzameling van verhalen betreffende het verzorgingshuis. Maar ook van ver daarvoor.
Bernardus Leurink
Bernard Leurink heeft bij zijn overlijden in 1915 bepaald dat zijn boerenbedrijf en land in handen moest komen van de Katholieke kerk. Onder de voorwaarde dat het een ”gesticht” moest worden voor de verzorging van “ouden van dagen”. En aldus is geschied. De zusters van de Orde van Postel uit Boxmeer werden aangezocht om de zieken en bejaarden in Losser te gaan verzorgen. Als ze op 17 september 1917 in Losser komen, treffen ze een onafgebouwd en leeg tehuis aan. Door een kerkelijke bijdrage en een onuitputtelijk doorzettingsvermogen werd het St. Bernardus gesticht op 19 maart 1918 geopend.
Secretaris en Voorzitter
Dick Grovestein verwelkomde iedereen in de Vicaryzaal. De opkomst van de bewoners van Sint-Maarten-Stede was vrij groot. Hij beloofde de bewoners dat ze allemaal een exemplaar van de uitgave “Oet Dorp en Marke” zouden krijgen. Vervolgens gaf hij het woord aan de voorzitter van de Historische Kring Losser, Stefan Korf. Stefan complimenteerde Thea Evers (voormalig voorzitter van HKL) met het resultaat van deze uitgave over het 50 jarig bestaan en de voorgeschiedenis. Ook maakt hij gewag van het feit dat het verzorgingshuis een zeer goed naam had op het gebied van verzorging en gastvrijheid. Hij vertelt ook dat er in de WOII onderduikers waren opgenomen die in een bed gestopt werden met de tekst er op TBC. Dat hield ze wel op afstand. Hij overhandigde Giovanni Oddo (regiomanager) het eerste exemplaar. Deze was verguld met het feit dat hij als eerste het exemplaar in ontvangst mocht nemen.
Filmopnamen
Bert Bos van RTV-Losser heeft filmopnamen gemaakt van de overhandiging van het eerste exemplaar. In deze film komen de toespraken ruimschoots aan bod. Aan het eind van de bijeenkomst kregen alle bewoners een exemplaar van “Oet Dorp en Marke”