In het hart van Losser schuilt een verborgen parel: Dorpsbrouwerij Dinkelbieren.
Deze lokale brouwerij, opgericht door Richard Hassink, is een begrip onder bierliefhebbers in de regio. Richard is een voormalig ervaren ondernemer uit de schadeherstelbranche en vervult naast zijn brouwmeesterschap de rol van vakspecialist opleiden en oefenen bij Brandweer Twente.
De brouwerij is momenteel bezig met een grote uitbreiding en zal binnen enkele weken een nieuwe, grotere brouwinstallatie in bedrijf nemen. Bij binnenkomst in de brouwerij wordt meteen duidelijk dat dit geen hobbyproject is. Een professionele brouwinstallatie, opgebouwd in een grote ruimte, compleet met een afvullijn voor flessen, blikken en fusten. De etiketten op de flessen en blikken zijn voorzien van iconische elementen uit Losser zoals de Oude Toren en de ijsvogel, en getuigen van lokale trots.
Duurzaam brouwen
De nieuwe brouwinstallatie kan 10 hectoliter per brouwgang produceren. Dat betekent dat er per keer 1000 liter bier gebrouwen kan worden, wat neerkomt op ongeveer 3000 blikjes of flesjes. De nieuwe brouwerij heeft 8 vergisters. De totale productiecapaciteit is 8000 liter, met een afvulsnelheid van ca. 2000 blikjes per uur.
Bij alle bieren wordt brouwwater gebruikt uit het stroomgebied van De Dinkel. De filtratie verloopt via een natuurlijk proces. Duurzaamheid is een belangrijk aspect van Dinkelbieren. De stroom voor de ketels en de apparatuur wordt opgewekt door maar liefst 120 zonnepanelen. Daarnaast wordt de restwarmte van het gebruikte koelwater hergebruikt in het brouwproces.
Biertuin
Maar Dinkelbieren is meer dan alleen een brouwerij. Richards dochter Lynn en schoonzoon Stefan, beiden met ervaring in de horeca, zijn ook betrokken bij alle processen in de brouwerij. Samen vormen ze een sterk familiebedrijf dat niet alleen bier brouwt, maar ook gasten ontvangt. De brouwerij heeft vergunningen voor brouwen, alcohol stoken, horeca en slijterij, waardoor ze in hun eigen winkel bieren en gedestilleerde dranken mogen verkopen en proeverijen kunnen organiseren.
Bezoekers kunnen genieten van een unieke “beer experience”. Tijdens een rondleiding komen ze alles te weten over het brouwproces en de ingrediënten die gebruikt worden. Na de rondleiding kunnen de bezoekers verschillende Dinkelbieren proeven, vergezeld van lekkere hapjes.
Er is een prachtig proeflokaal met een grote houten tafel. En ook is er een bedrijfswinkel waar wel 17 verschillende soorten bier te koop zijn, waaronder ook diverse seizoenbieren.
Hop
De brouwerij beschikt over een prachtige biertuin, een buitenlocatie die je vanaf de buitenkant niet zou verwachten. Hier, onder een open tent met een grote, imposante houten tafel, worden gasten ontvangen voor proeverijen en feesten.
Bijzonder is dat in de biertuin ook zelf hop wordt verbouwd. Deze hop wordt gebruikt voor een speciaal lokaal bier: Het Greune Hop Bier, dat maar beperkt verkrijgbaar is in de maand september
Passie voor bier en de liefde voor Losser
Dinkelbieren is dus meer dan een brouwerij; het is een plek waar de passie voor bier en de liefde voor Losser samenkomen. Een verborgen parel in de schatkamer van Twente.
Kijk voor meer informatie op de website: https://dinkelbieren.nl.