Van de week keek ik naar de tv. Op zich niet gek, dat doe ik wel vaker. Totdat de reclame begon, er kwam voor de zoveelste keer een kattenvoer reclame voorbij. In die reclames is duidelijk te zien dat de kat het voer lekker vind. Ook worden termen als ‘’Lekker knapperige’’ en ‘’ heerlijke reepjes in een onweerstaanbarre saus’’ gebruikt. Maar hoe kunnen ze dit nou weten? Het is niet dat de fabrikant dit zelf gaat proeven of dat ze katten gaan inhuren.
Over katten
Katten worden na het tiende levensjaar als bejaard beschouwd. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar en 1 dag oud. Katten zijn echte jagers. Ze kunnen goed klemmen, snel korte afstanden afleggen en kunnen goed zwemmen om hun prooi te vangen. Vandaag de dag hoeft de kat niet meer te jagen en heeft een huis kat een vorstelijk leven, met ons als butler. We moeten hardt aan de slag voor onze kat. Van het verschonen van de kattenbak en zorgen dat de kat gezond blijft, tot de kat eten geven.
Katten zijn kieskeurige over wat ze willen eten. Gelukkige is er voldoende keuze. Maar er is zoveel dat door de bomen et niet meer ziet. Er is keuze uit nat voer of brokken in allerlei smakken: rund, kalkoen, zalm en ga zomaar door.
Hoe proeven katten?
Volgens Versele-Laga hebben katten een fenomenaal goede reukzin. Maar wist je dat hun smaakzin eigenlijk niet zo goed ontwikkeld is? Terwijl een mens 9000 smaakpapillen heeft en een hond 1500, moet de kat het er met 500 doen. Daarmee kan je kat bitter en zuur in voeding smaken, net als een beetje zout, maar geen zoet.
Als een kat iets proeft, komt de informatie over de smaak in het sterk ontwikkelde reukcentrum van haar hersenen terecht. Daarenboven kan ze met het kleine orgaan van Jacobson, tussen de mond- en de neusholte, letterlijk de geur van haar eten ‘proeven’. De kat beslist dus grotendeels op basis van geur of haar voeding lekker is of niet.
Smaaktest van kattenvoer
Professor Myriam Hesta legt op de website radio2.be uit hoe het testen in zijn werk gaat: “Om te beginnen moet je weten dat een kat een strikte carnivoor is, en dat suiker aan de voeding toevoegen geen effect heeft op de smakelijkheid. Op dat vlak zijn katten dus anders dan mensen.”
Ze vertelt bij De Inspecteur dat er twee manieren zijn waarop ze dieren laat proeven:
1. Klassieke smaaktest: Bij deze test krijgen honden en katten twee verschillende voederbakjes met twee verschillende voeders er in. Er wordt dan gemeten hoeveel de dieren van elke voeding opnemen. En er wordt ook nagegaan welke voeding ze eerst gaan besnuffelen of van welk voederbakje ze het eerst beginnen te eten. Op basis van de resultaten kunnen de onderzoekers opmaken welk van de twee voerders het meest smakelijk is.
2. Voedselmotivatietest: Deze test werkt met dieren die getraind zijn om op een knop te drukken en daar in ruil voedsel voor te krijgen. Hoe vaker ze op de knop drukken, hoe meer ze gemotiveerd zijn om die bepaalde voeding te krijgen. Hoe lekkerder het dier de voeding vindt, hoe vaker het op de knop zal drukken. Maar de onderzoekers moeten natuurlijk ook rekening houden met verzadiging van het dier.
(bron: https://radio2.be/lees/hoe-wordt-dierenvoeding-getest-katten-zijn-groter…)
Conclusie.
Katten kunnen geen enquête invullen en we kunnen ze niet vragen of ze het lekker vinden. Maar door ze te laten kiezen kunnen we er achter komen wat ze het lekkerste vinden.