Donderdagmiddag en donderdagavond 2 september is theatervoorstelling “De demente van Jet en Harrie” uitgevoerd in het openluchttheater Brilmansdennen.
Eindelijk, want corona was spelbreker. De voorstelling werd gespeeld door Barbara Oppelaar (Petra), Linde Löbert (Jet), Johan Glaubitz (Harrie) en Sander Tournier (muzikale begeleiding). Alles lijkt goed te gaan als Jet en Harrie beide met pensioen gaan. Het leven ligt aan hun voeten, totdat er dingen gebeuren die Harrie een niet-pluisgevoel geven. Jet blijkt te lijden aan de ziekte van Alzheimer. We volgen Jet en Harrie vanaf het moment waarop er niets aan de hand is, totdat Jet is verhuisd naar een verpleegafdeling. De voorstelling laat je lachen en huilen en geeft een inkijk in het proces van de patiënt en haar mantelzorgers. . De presentatie was in handen van Annet Meijerink van theaterbureau Melange. De voorstelling werd geopend door de fantastische pianiste/zangeres Yke Oude Griep met het prachtige lied van Claudia de Breij, “Mag ik dan bij jou?”
Voorzitter Truus Kamphuis-Heerdink
Truus is voorzitter van Alzheimer afdeling Twente sprak de toeschouwers toe. Ze deelde mede trots te zijn op mensen zoals die van de stichting “Onthou van mij”. Dat er mensen zijn die zich inspannen om geld in te zamelen voor onderzoek naar alzheimer en dementie. Zo belangrijk. Ze is zelf ook ervaringsdeskundige want ook in haar nabije omgeving heeft ze alzheimer meegemaakt. Dementie is een ongeneeslijke hersenziekte waarbij de verstandelijke vermogens steeds verder achteruit gaan. Dementie gaat veel verder dan alleen vergeetachtigheid en is onvoorstelbaar ingrijpend, zowel voor patiënten als voor hun omgeving. Mensen met dementie verliezen al snel de controle over hun leven. Alle zekerheden verdwijnen, tot ze uiteindelijk niets en niemand meer herkennen. Hun eigen huis voelt niet meer als thuis, hun geliefden worden onbekenden. En patiënten zijn zich wel degelijk bewust van hun eigen achteruitgang. Dementie komt niet alleen bij ouderen voor. Er zijn in Nederland naar schatting 12.000 mensen met dementie, die jonger zijn dan 65 jaar. De jongste geregistreerde patiënt is pas 27 jaar.
Marieke Ruyter-van de Weide
Marieke is met Miranda Scheffer-Beernink en Bianca Wolters initiatiefneemsters van de oprichting van de stichting “Onthou van mij”. Marieke heeft ervaring in haar familie als het gaat om het beschadigde brein, c.q. het wegvallen daarvan. Met de stichting hoopt men zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit geld wordt ter beschikking gesteld voor onderzoek naar de ontwikkeling van medicijnen tegen dementie. Marieke hoopt het bij haar leven mee te maken dat een dergelijk medicijn tot stand komt. Een medicijn dat bijvoorbeeld de vertraging van het dementieproces bewerkstelligt zou al heel wat zijn.
Burgemeester Cia Kroon
Onder de bezoekers bevond zich ook Cia Kroon, burgemeester van Losser. Ze zei: “Dit is zo belangrijk dat het gedaan wordt. Het geeft je ideeën en handvatten hoe je je gedragen moet in de nabijheid van iemand die dementie heeft. Het is een belangrijke les. Iedereen zou deze voorstelling moeten zien, want vrijwel iedereen van ons komt in aanraking met mensen die dementeren. Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar directe omgeving die dit is overkomen. Een zeer leerzame theatervoorstelling.”
Enthousiasme
Onder de toeschouwers was heel veel enthousiasme. Met een lach en een traan. Zeker ook een lach, want hoe ernstig de aandoening ook is, je moet er de vrolijke kanten ook van willen en kunnen zien. Iedereen krijgt te maken met dementie. De kans dat u zelf dementie krijgt is 1 op 5. Het is vrijwel zeker dat u in uw leven met dementie van een dierbare te maken krijgt. Alzheimer is hard op weg om volksziekte nummer één te worden. In Nederland hebben 250.000 mensen Alzheimer of een andere vorm van dementie. Als we niets doen, is dit het dubbele in 2040. Aan het einde van de voorstelling kreeg iedereen een goody back mee vol informatie over dementie.