Wat is eenzaamheid?

Hierover zijn verschillende definities. Bijna iedereen voelt zich weleens eenzaam.

Dit is niet erg, het is namelijk een signaal dat aangeeft dat je behoefte hebt aan sociaal contact. Net zoals je honger krijgt wanneer je wat moet eten. Wanneer je je vaak eenzaam voelt wordt het wel een probleem. Wat veroorzaakt eenzaamheid? Wat doet het met je gezondheid? En wat kan je ertegen doen? Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Je kan je bijvoorbeeld heel verbonden voelen met iemand aan de andere kant van de wereld, maar je kan je ook heel eenzaam voelen terwijl je omgeven bent door andere mensen. Wel of niet eenzaam zijn hangt er dus van af of je een connectie voelt met anderen. Wanneer je structureel geen verbondenheid voelt spreek je van eenzaamheid. Je mist een hechte, emotionele band of hebt minder sociale contacten dan je zou willen. Hierdoor kan je je leeg, verdrietig, angstig of overbodig voelen.

Eenzaamheid en gezondheid

Niet alleen worden mensen met een slechte gezondheid eerder eenzaam, omgekeerd leidt eenzaamheid ook tot een slechtere gezondheid. Hierdoor kunnen mensen in een vicieuze cirkel belanden, wat ernstige gevolgen met zich meebrengt. Eenzaamheid kan zo’n grote impact op de gezondheid hebben. Mensen die zich eenzaam voelen zijn minder gelukkig en minder tevreden met hun leven. Bij langdurige eenzaamheid kan je last krijgen van slaapproblemen, stress en een depressie. Als je eenzaam bent, ben je ook sneller geneigd om te roken, te drinken en ongezond te eten. Hierdoor heb je een hogere kans op overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Eenzaamheid kan zelfs leiden tot suïcide.

Er is iets aan te doen

Gelukkig zijn er ook manieren om eenzaamheid tegen te gaan. Het is vooral belangrijk om een gezond en gevarieerd sociaal netwerk te hebben. Dit geeft je steun op sociaal, emotioneel en praktisch gebied. Als het niet lukt om zelf jouw sociale netwerk uit te bereiden, kan je professionele hulp zoeken, bijvoorbeeld bij de gemeente of bij de huisarts. Er zijn al verschillende initiatieven waarbij mensen met elkaar in contact worden gebracht. Het krijgt steeds meer aandacht en wordt hierdoor beter bespreekbaar. Deze positieve ontwikkelingen helpen steeds meer mensen om uit hun isolement te komen.

Eenzaamheid is een taboe. 

Mensen schamen zich vaak over hun gevoel. Praten over eenzaamheid is niet vanzelfsprekend. Eenzame mensen schamen zich vaak over hun gevoel. Ze denken dat ze niet als normale mensen beschouwd worden. Er zijn echter oplossingen. Waarom zijn er dan nog zoveel mensen eenzaam? Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de bevolking bij jong en oud. 

Eenzaamheid is een schrijnend maatschappelijk probleem

Minister Sigrid Kaag maakt zich zorgen over het schrikbarend aantal eenzame mensen in Nederland. In december 2019 stond hierover een artikel in Trouw. Nederland is gericht op het vergaren en tonen van materiële welvaart zegt minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel. Zij waarschuwt dat “schrikbarend veel mensen in ons land alleen zijn”, vooral armen en ouderen. De D66-politica, zelf katholiek, roept daarbij op om als land vanuit christelijke waarden te handelen. “Het is de plicht van een samenleving om juist voor deze mensen te zorgen”, zei de D66-minister. Kaag hield destijds in de Singelkerk de zogeheten “Preek van de Leek”, waarbij politici, schrijvers of andere gasten worden uitgenodigd om op de preekstoel te klimmen. De minister wijst eenzaamheid aan als een van de schrijnendste maatschappelijke problemen in Nederland. 

Losser samen tegen eenzaamheid

Er is een coalitie gevormd met de zorggroep St Maarten, het Twents Carmelcollege, Carint Reggeland, Home Instead (Marco Elferink) en de gemeente Losser. Samen hebben ze geïnventariseerd wat er al gedaan wordt tegen eenzaamheid en samen gaan ze bedenken wat er nog bij moet. 

Symposium Eenzaamheid

Fundament organiseert in samenwerking met “school voor eenzijn”een masterclass en workshop over eenzaamheid. De masterclass en workshop zijn voor inwoners/professionals/vrijwilliger die tijdens hun (vrijwilligers)werk in aanraking komen met het thema eenzaamheid. Er wordt stil gestaan bij de verschillende vormen van eenzaamheid, hoe te herkennen etc. De masterclass begint om 13.30 uur, aansluitend is de workshop. Vindt plaats in het Lossers Hoes 23 september. Aanmelden verplicht – kan via  

Lancering Signaalpunt

Op 23 september, ’s avonds, vindt de lancering plaats van het signaalpunt. Op de website van het signaalpunt kan men terecht voor alle informatie rondom eenzaamheid, voor een activiteitenoverzicht, maar ook voor het maken van een melding wanneer men zich eenzaam voelt of zorgen maakt over iemand die eenzaam is. Op de website komt alle informatie te staan over hoe je een melding kunt maken. 

Join Us

Fundament gaat ook starten met het programma Join Us, speciaal voor jongeren. Join Us dringt eenzaamheid onder jongeren tussen 12- en 25 jaar terug. Dit doet men door jongeren samen te brengen en te helpen sociaal sterker te worden. Samen met hun partners streven ze naar een samenleving waarin jongeren er bij horen en zichzelf kunnen zijn in contact met anderen. Join Us helpt jongeren eenzaamheid te doorbreken via het Join Us programma.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud