Steeds meer ooievaars in Losser

Steeds meer ooievaars in Losser

Sander Wansing, lid vogelwerkgroep van de vogelwerkgroep Losser https://www.vwglosser.nl , zegt dat het momenteel gekkenwerk is met de nestelende ooievaars in de gemeente Losser. Ooit 25 jaar geleden het eerste paartje Dirk en Hannie. Nu duiken er steeds meer parende ooievaars op. Sander zegt dat hij om het ooievaarsnest van Dirk en Hannie ging controleren op de fiets, hij met 5 minuten thuis was. Nu ben ik na controle van alle Losserse ooievaarsnesten 51 kilometer kwijt. Wel een leuke ontwikkeling.

Vogelwerkgroep Losser

De vogelwerkgroep doet in haar jaarverslag 2020 melding van de toename van het aantal ooievaars en de toename van de broedende paren. Deze informatie is te vinden onder de volgende link. https://www.vwglosser.nl/jaarverslag/jaarv2020.pdf

Populaire plekken

Populaire plekken in de gemeente Losser vind je vooral in de buurt van de Gildehausersweg. Er is een paar bezig bij boerderij Brilman tegenover het openluchttheater om een nest te maken in een oude eik. Verderop richting Aarnink is het ook raak. Achter Aarnink broedt een stelletje al enkele jaren op het dak van een woonhuis. Op één van de gebouwen op erve Kraesgenberg is een paartje ook bezig een nest te bouwen.

Geluk

Een ooievaar brengt geluk, zo dacht men vroeger. De ooievaar brengt baby’s en behoedt je huis voor blikseminslag. Althans zo dacht men vroeger. De mensen waren blij als er een ooievaarsnest op hun huis zat. Men dichtte de ooievaar de wetenschap toe dat ie precies wist waar de bliksem niet insloeg en derhalve die plek uitzocht om te nestelen.

In memoriam, de 1301 vliegt niet meer. (Geschreven door Sander Wansing)

In de late avond van 5 juli 2018 is Ooievaar Dirk, ringnummer 1301, levenloos aangetroffen naast de woonboerderij aan de Schoklandweg. Dirk is aan de gevolgen van een inwendige bloeding overleden. Eerder op de middag is waargenomen dat de Ooievaar zich vreemd gedroeg en dat hij na een tijdje een levende mol of rat uitbraakte. Waarschijnlijk heeft Dirk deze prooi niet goed doodgemaakt en heeft het prooidier de slokdarm van de Ooievaar inwendig ernstig beschadigd. Deze doodsoorzaak bij Ooievaars is bekend en ook al vaker beschreven. Dirk is 28 jaar oud geworden. Van deze 28 jaren heeft er ruim 24 aan de Schoklandweg doorgebracht. Dirk was op het moment van overlijden een van de oudste, in vrijheid levende, Ooievaars in Nederland.

Zijn partner Siska blijft alleen achter met 5 bijna vliegvlugge jongen op het daknest aan de Schoklandweg. Dirk is in 1990 in ooievaarsdorp het Liesveld geboren en is in de tweede helft van die zomer in Gorssel geringd met ringnummer 1301. Eind maart 1994 verscheen Dirk aan de Schoklandweg en begon daar takken op het dak te slepen. Dat maakte de bewoners, de familie Huisman, heel gelukkig en zij besloten om Dirk een handje te helpen met een kunstnest.

Samen met een andere collega van de familie, heb ik op Goede vrijdag 1994 (1 april) in een vliegende storm het nest op het 11 meter hoge dak geplaatst. De volgende ochtend stond Dirk al pontificaal op zijn nieuwe woonstee. Een week later verscheen er een andere Ooievaar die de naam Hannie kreeg en zo werd de basis gelegd voor de terugkeer van de Ooievaar als broedvogel in Twente. In de afgelopen 24 jaar heeft Dirk 4 verschillende partners gehad.

1994-1998 Dirk,NLA 1301 (1990) + Hannie (ongeringd), 14 uitgevlogen jongen.

1999-2010 Dirk,NLA 1301 (1990) + Aramis, NLA 3335 (1997) ,27 uitgevlogen jongen.

2011-2011 Dirk,NLA 1301 (1990) + Rosa (ongeringd), geen geslaagd broedsel gehad.

2012-heden Dirk,NLA 1301 (1990) + Siska, NLA 8986 (2008), 21 uitgevlogen jongen.

In totaal zijn er in de periode van Dirk 62 jongen uitgevlogen en staan er nu nog 5 op het punt van uitvliegen. De ooievaarspopulatie is in die afgelopen 24 jaar in Losser gestegen van 1 broedpaar in 1994 tot 8 broedparen in 2018. We verliezen in Dirk een markante verschijning langs de boorden van de Dinkel maar tegelijkertijd kunnen we constateren dat de ooievaar weer vast voet op de Twentse bodem heeft gekregen en daar heeft Dirk zeker zijn steentje aan bijgedragen.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud