Rookmelders redden levens

Rookmelders redden levens

Vanaf 1 juli 2022 is het een wettelijke verplichting dat alle woningen in Nederland juist geplaatste en goed werkende rookmelders hebben.

Rookmelder is van levensbelang

Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “De giftige rook bij brand is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen drie minuten ontstaan, mede door het meubilair, zoals je dat in de meeste woningen ziet. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig was.”

Nationale Brandpreventieweken

Vanaf 15 maart wordt er vier weken lang extra campagne gevoerd met als thema ‘Rookmelders Redden Levens’. Doel van de campagne is het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.

Brandweer Twente heeft een display van brandweervlogger Richard en deze gaat een bezoek brengen aan de 14 Twentse gemeentehuizen. Deze display is voorzien van informatieflyers die inwoners mee kunnen nemen. Vanwege de coronamaatregelen zijn de bezoeken aan gemeentehuizen beperkt. Daarom vindt de campagne ook dit keer verder vooral online plaats. Meer informatie over rookmelders is te vinden op www.brandweer.nl/rookmelder en op www.rookmelders.nl.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Geplaatst in: Archief, Jeugd, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud