Overhandiging 4.000 handtekeningen petitie tegen windturbines NOT

Overhandiging 4.000 handtekeningen petitie tegen windturbines NOT

Maandag 5 juli zal de voorzitter van de Stichting Behoud Twents Landschap (SBTL), Thom Weterings, de eerste 4000 handtekeningen op de petitie tegen de voorgenomen plaatsing van windturbines in het Nationaal Landschap Noordoost Twente overhandigen aan de verantwoordelijke portefeuillehouders van Losser en Tubbergen te overhandigen. Dat zijn Erik Volmerink (Tubbergen) en Harry Nijhuis (Losser). De overhandiging vindt plaats om 17 uur bij De Kuiperberg in Ootmarsum en is publiekelijk toegankelijk.

Analyse van de petitie toont aan dat 92% van de ondertekenaars uit Twente / NOT afkomstig is.

De petitie is gestart door SBTL toen duidelijk werd dat de samenwerkende NOT gemeenten (Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland) hun voornemens aankondigden om in het kader van de Regionale Energietransitie Strategie een aparte nota Windbeleid te gaan ontwikkelen. Daarin werd de bouw van zeer grote windturbines mogelijk gemaakt.

SBTL treedt op als woordvoerder namens enkele andere partijen zoals Aanwonenden Zandhuizerweg De Lutte, Landgoedeigenaren Lutterzand , Stichting Douane Expediteursgebouw Oldenzaal Autoweg, en Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum.

Eind vorig jaar is in een uitgebreide Zienswijze van deze partijen dit windbeleid afgewezen. Tot op heden zijn de NOT gemeenten niet in staat geweest om de vele Zienswijzen die er tegen windturbines zijn aangeleverd te behandelen. Er was een voornemen om dit in mei afgerond te hebben. Naar verwachting wordt dat nu pas september. SBTL heeft daarom besloten om nu al de tussenstand in de petitie aan de verantwoordelijke portefeuillehouders van Losser en Tubbergen te overhandigen. Dat zijn Erik Volmerink (Tubbergen) en Harry Nijhuis (Losser).

SBTL heeft besloten om nu al naar buiten te treden, omdat begin juli de laatste NOT gemeenten beslissen over RES 1.0. Hierin staan de plannen voor windturbines nog steeds overeind. Ook tegen RES 1.0 heeft SBTL een Zienswijze c.q. bezwaarschrift opgesteld alhoewel de procedure daarin niet voorzag… Bovendien loopt tot 7 juli nog een procedure gestart door Gedeputeerde Staten van Overijssel inzake de Omgevingsverordening. Ook daarin wordt uitgegaan van plaatsing van windturbines. Reden voor SBTL e.a. om ook op de Actualisatie Omgevingsverordening een Zienswijze in te dienen. Dat is deze week gebeurd.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud