Kronos Solar start met bouw zonneveld in Overdinkel

Kronos Solar start met bouw zonneveld in Overdinkel

Wie over het zandpad van de Drielandweg fietst, ziet dat er al het een en ander gebeurt op het veld aan de Duitse grens. Er staan hekken, jonge bomen zijn geplant en het terrein is voorbereid voor de bouw. Ontwikkelaar Kronos Solar start nu met de realisatie van het zonneveld. Een totaal van 21 hectare zal het nieuwe zonnepark beslaan, dat in de komende maanden wordt aangelegd. De ongeveer 60.000 panelen wekken in de toekomst 27 Megawatt duurzame energie op, wat neerkomt op zo’n 4% van de lokale energieopgave.

Maatschappelijke tegenprestaties

Het zonnepark wordt aangelegd onder voorwaarden van de gemeente Losser. Wethouder Jaimi van Essen: “We hebben afspraken gemaakt met Kronos over maatschappelijke tegenprestaties. Zo willen we dat 10% lokaal aandeelhouderschap mogelijk is. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over voordelige inkoop van zonnepanelen voor inwoners, een donatie aan een lokale organisatie en een omgevingsfonds. Ook de landelijke inpassing met veel groen was voor ons een vereiste om de vergunning te verlenen.”

Lokale participatie en voordelen

Kronos is in gesprek met diverse partijen in Losser om te komen tot een goede regeling, waarbij 10% financiële deelname in het project mogelijk is. Wethouder Van Essen: “Inwoners kunnen binnenkort instappen en er financieel voordeel uit halen. Dat is voor Losser belangrijk, want we willen bij alle energieprojecten dat de revenuen zoveel mogelijk lokaal landen.” 

Naast deze financiële deelname biedt Kronos inwoners, kleine bedrijven en maatschappelijke organisaties in Overdinkel en Losser ook de mogelijkheid om voordelig zonnepanelen in te kopen. Roald Blijleven, woordvoerder van Kronos: “Met lokale partijen gaan we verkoop en uitgifte hiervan organiseren. Daarbij willen we de mogelijkheid bieden de panelen aan te schaffen, maar we kijken ook of we een totaalpakket kunnen bieden, met lokale installateurs om de installatie en aansluiting bij mensen thuis te realiseren.” Wethouder van Essen: “We zetten als gemeente flink in op zon op dak en dat kunnen we op deze manier versnellen.

Als duurzame impuls en bijdrage aan de lokale samenleving, doneert Kronos Solar een aantal zonnepanelen aan een basisschool in Overdinkel en er wordt een omgevingsfonds in het leven geroepen.

Landelijke inpassing

Een belangrijke voorwaarde voor de gemeente om dit zonnepark toe te staan, is een goede landelijke inpassing. Blijleven: “Er wordt uitgegaan van behoud, bescherming en ontwikkeling en herstel van cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke waarden. Er komen voorzieningen voor flora en fauna; zo lopen er straks twee brede wildcorridors door het park zodat wild kan blijven bewegen tussen het Duitse bosgebied en de Nederlandse weides, de watergang wordt behouden en er worden bloemen- en kruidenzones aan de randen van het veld ingezaaid. Door de groene omheining die is geplaatst wordt het zonneveld grotendeels aan het zicht onttrokken.

Recreatief Drielandenpunt

Bij het Drielandenpunt worden een uitkijkheuvel, zitbanken en een rustpunt voor fietsers met oplaadmogelijkheid voor e-bikes aangelegd. Zo wordt de Drielandsteen vanaf de Drielandweg bereikbaar. Ook komen er informatiepanelen over het zonnepark, met vanaf dat hoge punt zich op het park. Een plek om te recreëren voor inwoners en toeristen.

Bouwwerkzaamheden starten binnenkort

Eind april start Kronos met de constructiewerkzaamheden. Dan worden materialen middels vrachtverkeer naar het bouwterrein gebracht. Vanaf de N731 volgt het vrachtverkeer de Kolkersweg richting Drielandsweg. Een klein deel van het verkeer volgt de route vanaf Losser over de Ravenhorstweg.

Planning

In de afgelopen maanden zijn voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, nu wordt gestart met de constructie. In de komende maanden worden materialen aangeleverd en tot en met september wordt gewerkt aan de installatie van de elektrische apparatuur. Naar verwachting wordt het park en het Drielandenpunt in november dit jaar opgeleverd. Dan wordt het zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, uitvoerig getest en in bedrijf genomen.

En over 25 jaar?

Blijleven: “Dan ruimen we het park weer op, dat is de duur van het project. De groenvoorzieningen zoals de bomen blijven, dat hebben we zo afgesproken.” Van Essen: “De komende jaren worden de technieken steeds verder doorontwikkeld. We weten nu nog niet hoe het er tegen die tijd uit ziet. Daarom is die termijn van 25 jaar afgesproken.”

De bodemkwaliteit van het terrein zal naar verwachting verbeteren. Er wordt nu een 0-meting van de bodem gedaan, over 25 jaar moet de bodem van minimaal dezelfde kwaliteit zijn.

Meer informatie

Kronos heeft een website gemaakt om geïnteresseerden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van dit park. Wie meer wil weten over dit project en over Kronos, kan kijken op www.zonnepark-losser.nl.

Waarom een zonnepark in Losser

Het klimaat verandert. Onder de naam Energie van Noordoost Twente draagt Losser, samen met Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen, bij aan de landelijke, regionale en lokale energietransitie. Zo willen zij samen de CO2-uitstoot verminderen en klimaatverandering tegen gaan. Dat betekent dat er geleidelijk overgeschakeld wordt van fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkolen naar duurzame energie als zon, wind en aardwarmte. Wethouder Van Essen: “Dit zonnepark is één van de projecten waarmee we die overgang realiseren, de eerste in deze regio. Een mooie bijdrage aan ons doel om in Losser in 2023 voor 20% duurzaam op te wekken, dit zonnepark realiseert zo’n 4% van die doelstelling.” Meer informatie over de gezamenlijke aanpak in de energietransitie is te vinden op www.energievannoordoosttwente.nl.

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud