Het komt al voor zolang de mensheid er is.
Het komt voor in alle lagen van de bevolking en het komt voor op alle leeftijden. Men denkt vaak dat het ouderen overkomt, maar jongeren overkomt het ook. Uit een recent onderzoek in het voortgezet onderwijs is gebleken dat één op de drie jongeren zich eenzaam voelt. “Eenzaam maar niet alleen” zijn de memoires van prinses Wilhelmina (1880-1962), die een halve eeuw lang koningin van alle Nederlanders was. Ze besloot als eerste Oranjevorst ooit haar memoires te schrijven. In dit boek blikt ze terug op haar leven, op haar jeugd in de negentiende eeuw, haar regeringstijd gedurende de moeilijke jaren van neutraliteit tijdens de oorlog van 1914-1918 en de bezetting door nazi-Duitsland, waarin ze uitgroeide tot symbool van de Nederlandse eenheid en onafhankelijkheid.
Masterclass eenzaamheid
Op dezelfde dag als wethouder Anja Prins de site tegen de eenzaamheid opende, donderdag 23 september, organiseerde Sherina Kersten-Schouten, ouderenadviseur bij Fundament in Losser, een masterclass eenzaamheid in de raadszaal van ’t Lossers Hoes. Zij heeft de oprichters van “De School voor Eenzijn”, René Waterreus en Sander Ritman, uitgenodigd deze masterclass te geven. René en Sander zijn ervaringsdeskundigen. Beide vertellen dat ze zich soms in sterke mate eenzaam voelden terwijl ze gezien hun omstandigheden dat helemaal niet zouden moeten zijn. Iedereen die zich eenzaam voelt denkt dat hij/zij anders is dan de rest. Op de langere duur gaat eenzaamheid pijn doen. Het levert stres. Van stres word je ziek. René en Sander hebben elkaar gevonden en ze hebben zich voorgenomen iets tegen eenzaamheid te doen. Een onderdeel daarvan is de school die ze opgericht hebben.
Drie soorten
René en Sander leggen uit dat eenzaamheid in drie soorten te onderverdelen is. Sociale eenzaamheid is gekoppeld aan het gemis van betekenisvolle relaties, zoals kennissen, buurtgenoten collega’s en mensen met dezelfde belangstelling voor een hobby. Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner. Existentiële eenzaamheid gaat meer over je zingeving dan over de contacten. Het geeft een verloren en zwervend gevoel. Geen eigen plek of rol in het leven kennen. Gevoel van zinloosheid.
Zelfregie
Ze leggen ook uit dat je door zelfregie een heel eind kunt komen om aan je eenzaamheid een andere wending te geven. Ten eerste moet je het herkennen, te tweede moet je het erkennen en ten derde moet je het, uit je zelf, omkeren. Herkennen en erkennen is duidelijk. Omkeren dient nader toegelicht te worden. Met omkeren bedoelen ze om niet te zeggen ik wil deze manier van leven, eenzaam leven, niet meer. Ze bedoelen hier met omkeren dat je voor je zelf gaat bepalen hoe je wilt worden. Dus niet zeggen: “Wat een gedoe zo heb ik geen leven.” Maar: “Ik stel mij ten doel dat ik wil leven zonder angst en stres door eenzaamheid. Ik ga maatregelen nemen om een leven te krijgen dat zeer acceptabel is. Makkelijker gezegd dan gedaan maar wel de beste methode om er iets aan te doen. Hierbij kun je professionele hulp zoeken, onder ander door de site van Losser te bezoeken. www.lossertegeneenzaamheid.nl Waar ze je de weg aan kunnen geven die je moet bewandelen. Je kunt het ook op eigen kracht proberen en als dat niet lukt, alsnog hulp zoeken.
Workshop
De workshop begint met een meditatie. Iedere deelnemer wordt verzocht de ogen te sluiten. Sander vertelt het een en ander. Na verloop van tijd mag iedereen de ogen openen en zeggen wat hij/zij er van vond. Niet iedereen ging het gemakkelijk af. Sommigen konden zich niet concentreren omdat thuis de was nog gestreken moest worden en dergelijke. Enkelen zochten naar hun totem. René en Sander hadden uitgelegd dat het soms handig is een totem te hebben. René heeft als totem de Feniks en Sander de Kraanvogel. Een totem staat symbool voor je kern en geeft kracht. Aan de hand van vragen proberen ze je te laten komen tot een totem. Bijzonder interessant. Vragen aan de hand van een EGO-lijst. Vragen betreffende je identiteit, overtuigingen, strategieën, gedrag en omgeving. Lang niet iedereen kwam bij een totem uit. Enkelen wel. Genoemd werden Leeuw, Schildpad, Hart, De vrucht van de Japanse Kansenboom, Moeders paraplu en Strohalm. Een totem kan een anker voor je zijn om je aan vast te klampen. Voor meer informatie: www.schoolvooreenzijn.nl
Sherina Kersten-Schouten
“Eenzaamheid maakt mensen ongelukkig. Dat iemand eenzaam is zie je niet aan de buitenkant. In Losser liggen de cijfers over eenzaamheid hoger dan het landelijke gemiddelde. Natuurlijk heeft de corona ook aan de eenzaamheid meegewerkt. Eenzaamheid de wereld uit te helpen lukt niet. Ik probeer met dit werk de eenzaamheid wat dragelijker te maken. Het taboe moet er af. Het moet bespreekbaar worden. Mensen moeten er over gaan informeren en zien dat er vele mogelijkheden zijn om er iets aan te doen.”