Daar red je levens mee

Daar red je levens mee

Myrthe Baalhuis (19) woont in de wijk Veldzijde in Losser. Myrthe heeft ongeveer 2 jaar geleden de cursus om een AED-defibrillator te mogen en kunnen bedienen gevolgd. Van haar 8 medecursisten was ze de jongste. Omdat Myrthe deskundige mag worden genoemd op het gebied van hartreanimatie, is haar mobiele telefoon uitgerust met de app HartslagNu.

Niet meer aanspreekbaar

Zaterdag 16 januari was Myrthe thuis en kreeg ze een signaal dat er iemand in de buurt een hartprobleem had. Ze is onmiddellijk, samen met haar vriend, in diens auto, naar het opgegeven adres gegaan. Myrthe was er als eerste. Andere burgerhulpverleners binnen een bepaalde straal van het adres waar de problemen zijn, krijgen ook een dergelijke app. Ze schreeuwde voor de gesloten deur of er problemen waren. Uit de woonkamer kwam het geluid van iemand. Toen is Myrthe naar binnen gerend en trof daar een vrouw op leeftijd aan die op de grond lag en niet meer aanspreekbaar was. Bij haar was een man en een vrouw. De vrouw probeerde het slachtoffer te reanimeren. Myrthe heeft de reanimatie van die vrouw overgenomen. Op dat moment kwam er ook een collega hulpverlener met een defibrillator. Tijdens de reanimatie van Myrthe kwam de vrouw bij bewustzijn. Voor de zekerheid werd de defibrillator aangesloten maar nog niet gebruikt. De vrouw kreeg tijdens de reanimatie weer een hartritme. Ze kwam bij haar positieven en kon aangeven waar ze pijn had. Inmiddels waren de politie, de marechaussee en de ambulance gearriveerd. Mevrouw is voor verdere behandeling meegenomen in de Ambulance.

Hoe werkt het systeem

In vrijwel alle wijken in Nederland wonen of verblijven mensen zoals Myrthe. Ook zijn er tegenwoordig in vrijwel alle wijken een plek waar een AED is. Als zich een probleem voordoet wordt 112 gebeld. Van daaruit wordt de meldkamer ingeschakeld. Vanaf de meldkamer wordt een signaal gegeven naar elke burgerhulpverlener die zich binnen een bepaalde straal van de plek bevindt waar het hartprobleem zich voordoet. Via de app zijn ze dan op de hoogte van wat er aan de hand is, op welke plek en kunnen ze hulp bieden.

Corona

Myrthe vertelt: “Ook met het gevaar voor coronabesmetting reanimeer ik. Het is als het ware vanzelfsprekend. Mond op mond beademing wordt nu niet toegepast. Ik was niet bang om besmet te worden. Ik had een mondkapje voor. Natuurlijk heb ik het slachtoffer aangeraakt. Anders kun je niet reanimeren. Ik voel me gezond. Ik heb me niet laten testen en vind dat ook niet nodig.”

Bedankje

Ik kreeg een telefoontje van een schoondochter van het slachtoffer. Ze vertelde me dat het goed ging en dat er een stent geplaatst was bij mevrouw. Daar ben ik heel blij mee. Dat geeft me een goed gevoel en ik hoop dat meerdere mensen zich gaan aanmelden als burgerhulpverlener. Zo red je mensenlevens.”

Dat verdient een bloemetje

De medewerkers van Hallo Losser vinden dat Myrthe wel even in de spotlights mag worden gezet vanwege haar succesvolle actie. Vandaar dat Astrid Kuhlkamp van Hallo Losser haar een bloemetje overhandigde. Weet u iemand waarvan u vindt dat die persoon een bloemetje verdient? Neem contact op met of bel: 0643939031.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud