Buschauffeurs Twente ontvangen Rookvrije Generatie Award

Buschauffeurs Twente ontvangen Rookvrije Generatie Award

Vanmorgen overhandigde voetbalster Renate Jansen (FC Twente) de Rookvrije Generatie Award aan twee Twentse buschauffeurs. Marc Hinskens en Richard Roolvink zetten zich belangeloos in om alle busstations en haltes in Twente rookvrij te krijgen zodat kinderen niet meer in de rook van anderen op hun bus moeten wachten. Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

Aanleiding

Aanleiding tot dit initiatief was een incident dat Richard Roolvink (rechts op de foto) 1,5 jaar geleden meemaakte. Een vrouw stond met 2 kinderen in een bushalte, toen een man een sigaret opstak in de abri. Toen de vrouw opmerkte dat ze dit niet prettig vond, ontstond er een stevige woordenwisseling. Uiteindelijk stapte de vrouw huilend in de bus. Richard Roolvink sprak hierover met Marc Hinskens. Ze ontdekten dat de gemeenten over de bushaltes gingen. Diverse gemeenten gaven gehoor aan de oproep van de buschauffeurs om alle busstations en bushaltes in Twente rookvrij te maken. Losser (Anja Prins en Jaimi van Essen) was de eerste gemeente die reageerde en actie nam. Dinkelland, Tubbergen, Ootmarsum, Oldenzaal en Rossum volgden. Gesprekken met andere gemeenten zijn als gevolg van corona vertraagd of inmiddels weer opgestart.

Wethouder Anja Prins overhandigde bloemen

Voorbeeldfunctie

De buschauffeurs verdienen volgens de vakjury een enorme pluim, vooral omdat ze zich hartgrondig en succesvol hebben ingezet voor het rookvrij maken van de busstations in Twente. Ook het hoge aantal publieksstemmen gaf de doorslag.

Beloning voor rookvrij laten opgroeien van kinderen

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF  en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt.

Auteur: Theo Kip
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud