Al suppende de Dinkel ontdaan van zwerfafval

Al suppende de Dinkel ontdaan van zwerfafval

Suppen staat voor Stand Up Paddle. Dit is een soort van “surfen” waar je op een surfboard staat en je je voortbeweegt met een peddel. Door het gebruik van de peddel is er geen wind nodig. Er kan gesupped worden op sloten, meren, grachten, binnenwateren en havens. Ook de zee is geschikt om te suppen.

Stichting met een missie

De drie dames Janneke Smits, Aukje Postma en Isabella Diederich zijn de initiatiefnemers van de stichting SUPclean-up. Door het suppen werden ze continue geconfronteerd met afval in en op het water. Als je op het water staat kun je daar wat aan doen. Dat doen ze met SUPclean-up; neem het afval mee wat je tegenkomt en zorg ervoor dat het niet weer in het water terecht komt. Door het afval uit het water te halen voorkomen ze dat het door dieren opgegeten wordt en/of in zee terechtkomt. Hun missie is deze wetenschap zoveel mogelijk over te dragen aan anderen die het goede voorbeeld dan hopelijk volgen. In alle provincies hebben ze een actie. Maandag 22 maart was het gedeelte van de Dinkel in Losser, tussen Keet’nzwart en het Lutterzand, aan de beurt. Meer weten? Zie: http://www.supcleanup.eu/

Jorieke Vriesema

De Losserse Jorieke Vriesema maakte deel uit van de 10 personen die per sup te water gingen. Voor het Twentse tintje serveerde ze krentenwegge. Jorieke vindt het, net als de initiatiefnemers van de stichting, van belang dat mensen bewust worden van de plasticsoep, een opeenhoping van een grote hoeveelheid plastic en ander afval, dat allerlei ongemak in rivieren, zeeën en oceanen brengt. Sponsor voor deze actie is Red Paddle Co, de koploper op het gebied van inflatable (opblaasbare) sups. Joy to Sup uit Winterswijk was ook aanwezig en heeft haar Red paddle CO boards beschikbaar gesteld voor deze toer over de Dinkel en deed uiteraard ook gezellig mee aan deze actie. (www.joytosup.nl)

Hoeveelheid afval

Na ongeveer 4 uur suppen kwam men op de eindbestemming in het Lutterzand. De oogst was overweldigend. Minimaal 200 kilo afval in de vorm van piepschuim, sigarettenaanstekers, bier- en limonadeblikjes, landbouwzeil, visgerei, stoelen, emmers, bouwmaterialen, slippers, schoenen, klompen en laarzen. RTV-Losser was ook ter plaatse en zal opgenomen beelden over dit onderwerp uitzenden.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud