Wethouder Jaimi van Essen heeft maandag 29 juni de pers uitgenodigd in ’t Lossers Hoes om uitleg te geven over het beleid en plannen van de gemeente Losser met betrekking tot het afval. Dit naar aanleiding van diverse artikelen in de media, waaronder Hallo Losser, over afvaldumping en drukte bij het afvalbrengpunt.
Millieu eilanden
Dit zijn de plaatsen waar diverse containers zijn opgesteld voor o.a. glas, plastic en kleding. Over het algemeen gaat het goed op deze plaatsen maar er zijn er 5 van de ongeveer 12 eilanden waar regelmatig afval wordt gedumpt. De 5 probleemlocaties zijn : Pastoor Drieverplein (Martinikerk), Plus Overdinkel, Kerkstraat Losser, Kroepsweg (Luttermolenveld) en de papiercontainer van AJC op De Pol. De gemeente rijdt nu 2x per dag langs deze locaties om de rommel op te ruimen. In samenwerking met Twente Millieu wordt bekeken op welke wijze deze illigale stort aangepakt kan worden, door bijvoorbeeld de inrichting aan te passen en / of camera-toezicht.
Afvalbrengpunt
In de coronatijd liep het storm op het afvalbrengpunt aan de Ravenhorsterweg, met soms files tot op de Scholtinkstraat. Uitbreiding van openingstijden is destijds wel overwogen, maar werd ongepast gevonden ten opzicht van de booschap van Rutten “Blijf zoveel mogelijk thuis”.
Twente Millieu heeft de opdracht gekregen om de hele situatie rondom het afvalbrengpunt te bekijken en een rapport uit te brengen. Ook de raadsleden worden gehoord in dit proces. Alles wordt bekeken : openingstijden, routering met eventuele uitgang via Smitsbreeweg, meer uitsplitsing van afvalsoorten. Daarnaast wordt rekening gehouden met de aanleg van de nieuwe woonwijk, mogelijke aanleg wandelpad en eventueel aankopen van pand op de hoek Ravenhorsterweg / Scholtinkstraat. Ook wordt bekeken of inwoners van De Lutte en Beuningen hun afval naar Oldenzaal zouden kunnen brengen. Het rapport van Twente Millieu zal pas in het najaar verschijnen.
Textiel
Door corona is de inzameling van textiel gesloten. Twente Millieu start op 1 september weer met de inzameling van textiel. Inwoners van Losser worden verzocht hun textiel nog even vast te houden tot die datum. Wel kan deze textiel uiteraard ingeleverd worden bij kringloopwinkels en instelling zoals het Leger des Heils. Twente Millieu is zich overigens aan het orienteren of er regionaal mogelijkheden zijn om textiel te verwerken in plaats het de wereld over te vervoeren naar bijvoorbeeld India.
Mini containers
Het blijkt dat niet iedereen het even nauw neemt met de scheiding van afval. Aangezien er nu betaald moet worden voor restafval (grijs) wordt de GFT en plastic bak soms misbruikt om “grijs” afval gratis kwijt te raken. Als een vrachtwagen met plastic vol is, gaat deze naar Suez in Hengelo en daar wordt de inhoud globaal gecontroleerd. Als de inhoud “schoon” is, wordt het plastic naar Attero in Wijster vervoerd en krijgt Losser er geld voor. Als de inhoud echter vervuild is met “grijs” afval wordt de lading als restafval verwerkt en krijgt de gemeente een rekening van ongeveer € 1.500. Veel ladingen vervuild, houdt in hogere lasten en dus hogere reinigingsrechten voor de inwoners.
Om het gedrag van de inwoners te verbeteren wordt er gestart met communicatie naar de inwoners om iedereen er nogmaals te wijzen wat er in een GFT en plastic bak mag en wat niet. De volgende stap is dat de 2 BOA’s met de vuilniswagens meegaan en steekproeven gaan uitvoeren op de inhoud van de GFT en plastic bak. Als er vervuiling wordt aangetroffen kan besloten worden tot laten staan van de bak en / of boete. De boete voor “Niet op voorgeschreven manier aanbieden” bedraagt € 95. Zie https://boetes.nl/boetesoverzicht/milieuvuurwerk/huishoudelijk-afval