Energy Challenge Nieuwsbrief 3: Bouw je eigen moestuin

Energy Challenge Nieuwsbrief 3: Bouw je eigen moestuin

Sinds januari zijn zo’n 60 basisschoolkinderen in Losser zelf aan de slag met de Energy Challenges. Via de Energy Challenges worden zij uitgedaagd om op hun eigen manier campagne te voeren voor “energiebesparing” en “duurzaam omgaan met afval” op school.

Dit is de 3e nieuwsbrief met nieuwe opdrachten.

Bouw je eigen moestuin

Dit is alweer week 3 dat we thuis bezig zijn voor de Energy Challenges. We hopen dat het goed gaat en dat jullie je, ondanks de omstandigheden, nog goed kunnen vermaken! De opdracht voor deze week luidt: ga aan de slag met je eigen moestuin! Onze Razende Reporter Malissa is druk bezig geweest met het opkweken van plantjes, die wij deze week gratis weggeven. Denk aan courgette, komkommer, cherrytomaten, lage slabonen en sla. Ook de Welkoop Losser heeft planten – en bloemenzaadjes die zij gratis weggeven.
Heb je interesse? Stuur dan een mail naar  en wij zorgen dat het pakket met zaadjes en plantjes zo snel mogelijk jouw kant op komt. De plantjes worden gebracht bij jouw thuis, en/of op jullie school! Op school biedt Welkoop Losser een workshop aan over hoe de plantjes te verzorgen.

Moestuintips

1. Je kunt zaden het beste bewaren op een droge, koele, donkere plaats. Optimaal is een constante temperatuur van 15-20 graden Celsius en 30-40% relatieve luchtvochtigheid. Een afgesloten kast in een niet verwarmde ruimte of een schuur waar het ’s zomers niet warm wordt is prima. Gebruik de originele verpakking en laat die zo lang mogelijk dicht.
2. Gereedschap gebruik je om de grond los te maken, onkruid te wieden en om te planten. Denk aan: schepjes (voor het uitplanten), schrepels (handhak), of drietandjes (om de grond los te maken), emmers om onkruid in te verzamelen en gieters met sproeikoppen om de plantjes water te geven. 
3. In potten (binnen) – Als je geen buitenruimte tot je beschikking hebt, kun je ook prima binnen het wonder van plantengroei uit zaden laten ervaren.
4. Behalve het gezaaide gaan er ook ongewenste planten, ‘onkruid’, groeien. Dat moet regelmatig weggehaald worden, anders overgroeit het de rest

Dierenzoeker

Omdat jullie veel buiten zijn als je bezig gaat met je eigen moestuin, zul je insecten tegenkomen. En insecten zijn erg belangrijk voor je moestuin! Fruit en groente groeit alleen als eerst de bijen, hommels en zweefvliegen de bloemen van de gewassen bevruchten. Daarom is het goed om te kijken wat er zoal in je tuin rondvliegt en rondloopt. Via https://www.dierenzoeker.nl/ kun je informatie krijgen over de dieren die je vindt en wat ze doen. Welke dieren heb jij gevonden in je tuin?
Veel plezier met jullie eigen moestuin! We hopen dat jullie er veel plezier mee hebben, blijf gezond en tot de volgende nieuwsbrief!

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud