In het weekend van 16 en 17 mei 2020 is er weer een Samenloop voor Hoop in Overdinkel in het fraaie Gerardus Majellapark. De eerste keer in 2016 was het een groot succes.
Monique Weierink, éen van de organisatoren zegt: “Omdat we kanker de wereld uit willen hebben, of in ieder geval beter beheersbaar te maken, is er veel geld voor onderzoek nodig. In 2016 hebben we bijna 60.000 euro gegenereerd, terwijl we aan het begin hadden gedacht een bedrag rond de 25.000 euro op te zullen halen. We hebben het toen heel goed gedaan en we gaan het deze keer nog beter doen. En het mooie is dat het helpt. Als ik nu zie wat er allemaal gebeurd is na deze dure onderzoeken kan ik alleen maar blij zijn. Er zijn meerdere nieuwe doorbraken in het kankeronderzoek. Daarnaast prijzen wij als organisatie ons gelukkig met het feit dat er mensen zijn die in 2016 aan Samenloop voor Hoop, meewerkten die kanker hadden en waarvan de levensverwachting niet hoog lag, nu nog in leven zijn en in 2020 weer mee doen.”
Vrijwilligers
Zaterdag 19 oktober waren de vrijwilligers die het voortouw nemen in het Gerardus Majellapark in Overdinkel voor een fotosessie. “We zijn nog een groot aantal vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. We zoeken nog positief ingestelde optimistische mensen die ons team willen versterken. Ze mogen contact met ons opnemen via https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/overijssel/losser-2020/ of of telefoneren met mij 06 53831689” aldus Monique.
WE BREAK THE WALL
Wie van dichtbij met de diagnose kanker te maken heeft gehad kent het gevoel. Het gevoel dat je alleen bent en tegen een muur aanloopt. En tegen een muur begin je alleen niets. Maar samen maak je het verschil, samen breken je de muur af.
Samen de muur afbreken
Dit gevoel van – samen de muur afbreken – gebruikt men voor en tijdens de samenloop. Met de slogan “WE BREAK THE WALL” laten ze zien dat het menens is: Ze maken de muur zichtbaar. Er zal een muur worden gemaakt van bouwhekken waarop op maat gemaakte fullcolour spandoeken worden gespannen. Vier weken voor het evenement de muur op een geweldige zichtbare locatie bij binnenkomst in Overdinkel. En de muur laat zien hoe de gemeenschap zich hiervoor inzet. Alle sponsoren worden zichtbaar op de muur. Vlak voor de samenloop wordt de muur verplaatst en in het park opgebouwd langs de wandelroute. Alle deelnemers, bezoekers en eregasten mogen een persoonlijk boodschap op de muur schrijven om zo hun dierbaren een plekje te geven. Tot slot wordt de muur symbolisch gesloopt. Samenloop voor Hoop Losser is hiermee de eerste Samenloop die het op deze wijze aanpakt. Uiteraard hoopt men op een enorme belangstelling en bijdrage. Samen breken ze de muur af en maken we de wereld een stukje mooier.
Enkele nieuwe doorbraken in het kankeronderzoek
Immunotherapie. Er zijn methoden ontwikkeld om afweercellen van de patiënt in het laboratorium te bewapenen tegen de tumor. Zo wordt de patiënt zijn eigen kankerbestrijder. Het werkt alleen nog niet voor iedereen. Daarom zijn onderzoekers hard bezig om de interactie tussen het afweersysteem en kanker nog beter te begrijpen en de techniek verder te verbeteren.
Protonentherapie. Tot nog toe gebruikten artsen fotonen om tumoren te bestralen – elektromagnetische straling die dankzij een gebrek aan massa moeiteloos door het mensenlichaam schiet. In plaats daarvan willen onderzoekers nu protonen gaan gebruiken, deeltjes die iets zwaarder zijn zodat het lichaam ze afremt en ze geen schade aanrichten aan het weefsel dat achter de tumor ligt. Dat zorgt ervoor dat vervelende en soms zelfs levensbedreigende bijwerkingen binnenkort tot het verleden behoren.
Hyperthermie. Bij hyperthermie wordt de temperatuur in de tumor een uur lang verhoogd tot zo’n 42 graden Celsius. Idee hierachter is dat andere behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling een stuk effectiever werken. Onderzoekers denken dat met hulp van hyperthermie de dosis van chemo en bestraling omlaag kunnen. Dankzij onze donateurs kunnen we verschillende onderzoeken financieren naar hyperthermie.
Nieuwe behandelingen alvleesklierkanker. Alvleesklierkanker wordt niet alleen in veel gevallen te laat ontdekt; de tumor is ook nog eens enorm lastig te behandelen. Zo is een operatie vaak niet mogelijk. Daardoor is de prognose van deze kankersoort slecht. Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen: chirurg Marc Besselink (AMC) is betrokken bij 2 KWF-onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien. Uit een recent afgeronde studie blijkt dat een nieuwe vorm van chemotherapie een operatie alsnog mogelijk kan maken.
Kleurrijk opereren. Bij fluorescentie (kleurrijk opereren) worden fluorescente stoffen in het lichaam gespoten die alleen door tumorcellen worden opgenomen. Met een speciaal camerasysteem kunnen deze tumorcellen tijdens de operatie zichtbaar worden gemaakt. Zo beschikt de chirurg dus over een soort zaklamp die de kankercellen doet oplichten, zodat ze makkelijker te verwijderen zijn.
Hallo Losser zal met regelmaat verslag doen van de stand van zaken met betrekking tot de Samenloop voor Hoop.