Cia Kroon werd een jaar geleden burgemeester van Losser. Hallo Losser blikt terug.
Op 7 februari 2018 werd Cia Kroon op de gemeentegrens tussen Enschede en Losser aangehouden door een select gezelschap uit Losser. Immers, een belangrijk persoon die in Losser komt wonen moet worden onderworpen aan het “meuten”. Het traditionele “Meuten” bestaat uit het heffen van tol bij het betreden van de gemeentegrens. En dus was de nieuwe burgemeester Cia Kroon ook aan de beurt. Maar ze was goed voorbereid want met een borrel voor de aanwezigen verschafte zij zich toegang tot de gemeente Losser.
Ja, inmiddels is er al een jaar verstreken en heeft Losser Cia Kroon leren kennen als een innemende en toegankelijke burgemeester.
Ze heeft door haar interesse in de gemeenschap vele harten gestolen en is daardoor een graag geziene gast bij allerlei manifestaties en maatschappelijke projecten. En wie haar facebook pagina bekijkt, ziet dat ze, waar mogelijk, overal aandacht voor heeft.
Reden genoeg om met haar eens terug te kijken op het 1e jaar van het burgemeesterschap.
Cia: “Het gevoel in Losser was meteen goed. Ik vind het een prachtige gemeente. Dat wist ik al omdat ik gedurende de tijd dat ik in Enschede woonde (2015-2018) regelmatig in Losser kwam. Daar viel het mij op hoe open de mensen waren. Zittend op een bankje in Overdinkel knoopte ik gesprekken aan met mensen die ik helemaal niet kende. En uiteraard hadden zij ook geen idee wie ik was. En dat voelde heel goed. Dat gevoel heb ik het afgelopen jaar steeds weer gehad. Alleen nu herkennen de mensen mij wel.
Door mijn studie in Wageningen ben ik bijzonder geïnteresseerd in de innovatie van agrarische gebieden. Ik vind dat jonge mensen, ook agrariërs, de kans moeten krijgen om een bedrijf op te zetten of over te nemen. Losser heeft van die agrarische gebieden en heeft bovendien toeristische ambities. En dat is nou precies waar ik mij sterk voor maak”.
Duitsland
“Ook de contacten met onze oosterburen zijn prima. We hebben in het grensgebied gezamenlijke belangen en willen die graag uitbouwen. Zo is net besloten dat wij een perceel grond aan de grens bij Overdinkel gaan kopen. Van Duitse kant doet men hetzelfde, zodat er nu ruimte is voor een nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers tussen Losser en Gronau. Het grensoverschrijdende toerisme word hierdoor gestimuleerd en dat was ook de bedoeling”.
Traditie
“Ik ben natuurlijk ook geconfronteerd met de Twentse traditie. Behalve het “meuten” weet ik nu iets van het “buurt maken”. Ik woon sinds kort in Losser en binnenkort vindt dit plaats in ons huis. Natuurlijk ken ik het paasvuur, waar op dit moment nogal wat over te doen is. Zolang de veiligheid gewaarborgd is loopt het bestaan in Losser wat mij betreft geen gevaar.”
Mooie en minder mooie gebeurtenissen.
“Natuurlijk gebeuren er in zo’n jaar ook schokkende dingen, zoals de brand bij de Losserhof . Mooi dat de dappere medewerkers van de Losserhof die mensen hebben gered, een Koninklijke Onderscheiding hebben gekregen. En het drama in de oudejaarsnacht heeft ook veel indruk gemaakt. Maar mooie dingen waren er ook. Zo heb ik eindelijk de burgemeester van Losser in de Johma reclamespotjes kunnen ontmoeten tijdens hun jubileum deze zomer. En dan de bezoekjes aan de echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd waren. Dan is het een voordeel dat ik het Twents inmiddels goed kan verstaan.”
Kerstfair
Op de goed bezochte kerstfair zag ik maar weer eens hoe gemoedelijk men met elkaar om kan gaan. De actie voor “de ziekte van Duchenne” was hartverwarmend.
En zo is het eerste jaar al weer voorbij en mag iedereen weten dat ik blij ben met Losser. En mocht ik sommige dingen nog niet weten, dan komt het bekende gezegde “Ik kom uut Losser en weet van niks” mij soms te hulp” besluit ze lachend.”