Op deze ‘foto in een foto’ ziet u in zwart/wit een niet meer bestaand steegje in het dorp vanaf de huidige St. Maartenstraat /Martinusplein , achter de huizen langs tot aan de Torenstraat. Links het ‘nien-end’ van het Heininkshoes. Daarachter gedeeltelijk zichtbaar de smederij en op de achtergrond het woonhuis van smid Johannes Blokhuis. Rechts de slagerij van Worsthan of Hassink Han, met op de voorgrond de vrouw des huizes. De man linksachter is H.J. ten Venne, ofwel Heininks Hein, ook genoemd Langen Hein ten Venne, de klokkenluider van Losser.
Op dit mooie plaatje is een beschrijving uit een oude toeristische gids voor honderd procent van toepassing: ‘Het dorp Losser maakt, doordat het geen rooilijnen kent, een merkwaardig verwarden indruk. De vele huizen, gebouwd naar den stijl van oud-Twentsche boerenhoeven, geven het plaatsje een schilderachtig cachet.’
In de tijd dat het om de oude Martinuskerk liggende kerkhof nog in gebruik was, was het steegje een kerkepad. Het is niet bekend wanneer dat kerkhof werd ‘gesloten’, maar op de eerste legger van het kadaster (1824/1830) wordt een terrein aan de huidige Scholtinkstraat/Kloosterstraat al aangeduid als kerkhof, met als eigenaren de ‘Gereformeerde en de Roomsche gemeente’.
De fotomontage is gemaakt door Andries Kuperus, die hiermee een oude, niet meer bestaande en volstrekt niet meer herkenbare, situatie op een wel herkenbare manier heeft teruggeplaatst in de huidige tijd.