Robert de Kinkelder, één van de zeven duikinstructeurs bij de Twentse Duikvereniging nodigde mij uit een keer een duik te nemen met een fles perslucht op mijn rug en zwemvliezen aan mijn voeten.
Nou ben ik niet zo’n waterrat, maar ik wil wel graag alles meemaken. Donderdagavond 21 september maakte ik deel uit van een groep mensen die het ook eens wilden proberen. In de kantine van de zwemclub Losser vlak bij het zwembad Brilmansdennen werd eerst theoretische uitleg gegeven over het duiken. Robert gaf middels een powerpointpresentatie aan wat de mogelijkheden zijn, wat er van iemand verwacht wordt als ie gaat duiken en wat je kunt verwachten van de Twentse Duikvereniging.
Beginnende duikers
Beginnende duikers kunnen leren duiken. De wintertijd wordt gebruikt voor theorie en zwembadoefeningen en in het voorjaar begint men met de eerste buitenlessen. Ook voor gevorderde duikers worden er verschillende cursussen gegeven zowel vervolg brevetten als specialisaties. Voorbeelden van de specialisaties zijn ijsduiken, redden, onderwaterbiologie en onderwaterfotografie. Daarnaast is de vereniging erg actief. Ze duiken regelmatig in verschillende waterplassen in Nederland. Ze gaan minimaal 2x per jaar naar Zeeland, georganiseerd door de vereniging. En op individuele basis worden er regelmatig reisjes door en voor leden georganiseerd.
Er is een instructeurskader van 7 instructeurs waarmee de opleidingen geven gegeven worden. Daarnaast nog leden die de evenementen organiseren, flessen vullen, en andere relevante klussen.
Kwaliteit, veiligheid en gezelligheid
Kwaliteit, veiligheid en gezelligheid zijn de items waar het bij de vereniging om gaat. Losser is de vestigingsplaats, met het zwembad Brilmansdennen als uitvalsbasis voor de winter. In de zomer wordt gedoken op de vaste trainingsavonden in het Grasbroek te Bornerbroek. De doelstelling is het bevorderen van de duiksport. Men is aangesloten bij de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond), maar duikers van andere organisaties zijn ook welkom. Momenteel zijn er ongeveer 80 leden. Er worden regelmatig evenementen en opleiding die natuurlijk allemaal gerelateerd zijn aan het duiken
Te water
Rond de klok van 21.00 uur vertrok het gezelschap van ongeveer 10 personen naar het zwembad om voor het eerst mee te maken hoe het is om te duiken. Iedere duiker werd begeleid door een persoonlijke instructeur. Dat geeft een veilig gevoel, want je bent niet met de materie bekend. Dan is het fijn om te weten dat er iemand naast je staat die kan ingrijpen als dat nodig is. Mijn persoonlijke instructeur en bewaker die avond was Erwin Faas.
Toen hij mij bekeek was het eerste wat hij adviseerde het zwemvest te verzwaren met lood. Gezien de omvang en de royale structuur heeft hij natuurlijk gedacht dat ik niet onder zou gaan met al dat spek. En gelijk had hij. Dat viel in het begin niet mee om naar de bodem te gaan. Maar na geduldige en uitgebreide instructies van Erwin lukte dat later wel. In het begin ervaar je niet wat je eigenlijk overkomt.
Toen ik een beetje gewend was aan het onderwater zijn, realiseerde ik mij hoe wonderlijk het eigenlijk is als levend wezen zonder kieuwen je te kunnen voortbewegen en kunt ademen onder water. Een heel bijzondere mooie ervaring. En elke keer als ik boven kwam stond Erwin weer achter, voor of naast mij.
Bijzondere beleving
Wil jij dit ook meemaken. Wil jij ook gewichtloos dobberen onder de waterspiegel. Wil jij ervaren wat het is om onder water te ademen, kijk dan op www.twentseduikvereniging.nl