Hoe zit het nu met de Bleek?

Hoe zit het nu met de Bleek?

Rijksmonument nummer 26291 zegt niemand echt veel in Losser. Het nummer staat voor Bleekcomplex een parel van Losser. Op dit moment lijkt het meer op een open riool.

Wat is een bleek

Het Bleekcomplex bestaat uit een driezijdige aanleg met twee tussen sloten; in de bleeksloten bevinden zich kopieën van de oorspronkelijke spoelbruggen. De bleek wordt aan een zijde afgesloten door het bleekwachtershuisje: een eenvoudig pandje met houten topgevels, vakwerkgevels met baksteenvulling en meerruitsroedenvensters, dat wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak dat boven de zijbeuk laag afloopt. Bleek complex en bleekwachtershuisje dateren van 1774 en werden aangelegd door de dorpsgemeenschap Losser. Dit is de omschrijving van gegeven door Rijksmonumenten.Een rijksmonument in Nederland is een gebouw of object dat van algemeen belang is wegens de schoonheid, de betekenis voor wetenschap of de historische waarde.

Initiatief van de bewoners

In 1774 werd de dorpsbleek in Losser aangelegd. Een grasveld, doorsneden met reken (sloten) waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Een bleek werd meestal gesticht door een fabrikeur. Maar in Losser kwam het initiatief van de bewoners van het Dorp Losser, een voorloper van de latere gemeente. Het bleken van linnengoed duurde zo’n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuisje bij gebouwd. Aan de achterzijde van dit bleekwachtershuisje zit namelijk een raam. De bleekwachter had daardoor uitzicht op de bleek en kon zo het kostbare linnen in de gaten houden.

De bleek nu

Nu is het een prachtig stukje historie. Ligt aan fietsroutes en kinderen krijgen hier nog onderwijs in het cultureel erfgoed. Maar wie is de verantwoordelijke voor het onderhoud van dit stukje Losserse grond? Er zijn drie partijen die de taak hebben om de Bleek te onderhouden te weten: Het Waterschap vechtstromen, Stichting De Bleek Losser en de gemeente Losser.

Waterschap Vechtstromen

Bij navraag naar wie wat doet komt het waterschap Vechtstromen met het verhaal dat zij het water beheren. Dat houdt in dat zij verantwoordelijk zijn voor alles wat groeit en bloeit in het water. Als Hallo Losser vraagt waarom het er nu zo uitziet zoals het nu is komt er een verklaring dat er pas na 15 juni “gemaaid” mag worden in het water i.v.m. de flora en faunawet. Zouden ze nu gaan maaien zou het zuurstofgehalte in het water omlaag gaan. Dit betekent dat de vissen in de bleek dood zouden gaan.

Stichting de Dorpsbleek

Stichting de Dorpsbleek ook maar eens gevraagd wat en hoe? Na lang zoeken naar een telefoonnummer van deze stichting krijgen we antwoorden. Zij zijn alleen verantwoordelijk voor het “Bleekhuisje” en de gemeente voor het onderhoud van de rest is het antwoord. In de doelstellingen van de Stichting vinden wij de volgende omschrijving: De exploitatie van de bleek en het bleekwachtershuisje is in handen van de Stichting De Dorpsbleek te Losser. Volgens deze omschrijving is de stichting dus wel de verantwoordelijke om de aansturing onderhoud van het bleekcomplex. Dus lijkt de stichting de aangewezen instantie om de bleek weer te laten schijnen als een parel.

Gemeente Losser

De gemeente Losser zorgt voor het maaien van het gras op en rond de Bleek. Dit gebeurt vrij regelmatig. Langs de oevers blijft er lang gras en onkruid staan. Bij navraag bij de onderhoudsdienst van de gemeente vertelt men dat het zeer wenselijk is als er groot onderhoud gepleegd wordt aan het bleekcomplex. De beschoeiing langs de bleek is erg kapot aan vervanging toe.

De spoelbruggen dreigen ook in elkaar te vallen. De pomp die grondwater kan oppompen om de bleek op peil te houden zou ook zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen moeten worden. De leemlaag die ongeveer 25 jaar geleden in de bleek is gelegd zou ook weer moeten worden vernieuwd. De leemlaag zorgt ervoor dat het water niet kan wegzakken in de grond, en het water op peil blijft en niet zoals nu bij erg lange droge periodes verdwijnt. Het is aan de Stichting de Dorpsbleek om het geheel aan te sturen, zij hebben immers de exploitatie in handen.

Water in de bleek gepompt

Afgelopen week is er weer water in de Bleek gepompt middels een tankwagen met duizenden liters water om de vissen van de dood te redden. Het is natuurlijk duidelijk dat dit onderhoud zeer gepast zou zijn om deze parel van Losser te houden. Er zal vast een behoorlijk kostenplaatje aanhangen, dit zal bij de gemeente Losser besproken moeten worden. Laten we hopen dat dit “van kastje naar de muur verhaal” snel opgelost wordt. Kan iedereen inclusief vissen weer opgelucht adem halen.

 

Auteur: Ingrid Legters
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud