Ruim 20.000 bidprentjes in het archief van de HKL zijn gedigitaliseerd en via de website in te zien.
Een monnikenwerk noemt Jack Scholtens zijn werkzaamheden om dit mogelijk te maken. Elk bidprentje moet worden ingescand en van de juiste naam worden voorzien en in de database van de website worden geplaatst. Tot nu koste hem dit zo’n 1000 uur.
Waarom al dit werk vragen we ons dan ook af. De Historische Kring wil op dit gebied graag een open bron zijn voor personen die bezig zijn met genealogie. Bidprentjes zijn voor dit onderzoek vaak een zeer grote bron van informatie. Naast deze informatie worden ze ook vaak aan een stamboom toegevoegd, evenals foto’s en ander naslagwerk.
Door de collectie is ook goed te herleiden dat vele inwoners hun stamboomwortels hebben liggen in de kop van Overijssel en Friesland. Hierdoor is deze collectie niet strikt Lossers maar bestrijkt heel Nederland en enkelen komen ook uit het buitenland.
Ook het herdenken van de overledenen is een reden van plaatsing. In de naaste familie zijn er meer objecten die de gedachten aan een overledene blijven ondersteunen maar voor ooms, tantes en neven nichten ect. is dit vaak anders. Via de website worden vaak e-mails ontvangen waarbij het terug vinden van zo’n bidprentje wordt waardeerd.
Er zijn meer bid en nagedachtenisprentjes op verschillende websites te vinden. Deze zijn vaak regionaal ingesteld of afgesloten en alleen inzichtelijk voor leden, zoals bij genealogieverenigingen. De website van de Historische Kring Losser heeft de nadruk op Noord-Oost Twente.
De werkzaamheden zijn nog lang niet klaar want bijna wekelijks ontvangt de HKL van leden, geintresseerden en andere organisaties weer bidprentjes.
De collectie vindt u via de website http://bidprentjes.historischekringlosser.nl/.