Humor

Geslaagd

Geslaagd!

1968 Hey Jude van de Beatles stond al weken onafgebroken op de eerste plek van de top 40. 1968 was ook het jaar waarin ik door een val van de fiets mijn rechterarm brak en en toen mijn arm eindelijk naar zes weken weer het daglicht zag, brak ik mijn linkerpols.
Ondanks deze ongelukjes slaagde ik in Oldenzaal voor mijn LTS diploma metaalbewerker.

Mijn pa en ma waren dolgelukkig dat ik geslaagd was ze zagen het door die voorvallen donker in .
Mijn pa was zo enthousiast dat hij tegen me zei aj dat diploma ophaalt van school maj mien brommer wa met neem'n. En dat wilde wat zeggen mijn pa poetste elke dag zijn brommer of ie hem nou gebruikte of niet . Er waren mensen in de buurt die kwamen speciaal voor de spiegelende brommer staan om hun haren te kammen..

De brommer van mijn pa was de Cadillac onder de brommers het was een DKW Hummel115 beter bekend als de Spoetnik de koplamp van deze brommer zat vast aan de benzinetank en als je s ávonds een bocht nam bleef de koplamp gewoon rechtdoor schijnen. ik was te klein voor de Hummel en de Hummel te groot en te zwaar voor mij!

De diploma uitreiking was tegen het eind van de middag en met vlinders in mijn buik trapte ik achter ons huis de zware sleeachtige DKW aan .
Langzaam manoeuvreerde ik de brommer tussen de paden omzoomd met heggen door.

Ik besloot over het Losserse voetpad te gaan . Met mijn haren in de wind zong ik luidkeels onder begeleiding van de Sachs moter: na na na na na na hey Jude, na naa naa naa hey Jude...

Aan het eind van het romantische paadje kon je Oldenzaal in een dal zien liggen en ging het bochtig omlaag. Omzoomd door gouden roggevelden met plukjes diepblauwe korenbloemen reed ik over het Losserse voetpad richting de ambachtsschool.

Voorbij het Mariakapelletje, waar ik nog net getuige was van iemand die een kaarsje opstak, ging het steil omlaag.
Ik begreep te laat,( veels te laat achteraf) dat ik moest afremmen de DKW reed als een haas naar beneden en tot overmaat van ramp kwamen mij twee vrouwen op fiets tegemoet ik kon ze niet ontwijken en zij mij niet.

Toch lukte het mij zonder dat ik ze raakte langs hun heen te rijden en schoot via een rioolslootje een heg in .
Het scherm van de brommer van mijn pa scheurde half door midden en overal ontstonden barstjes in het scherm.

Versuft lag ik met mijn bovenlichaam in de heg en met mijn onderlichaam in het stinkende slootje.
Ondanks dat de vrouwen mij voor rot scholden hielpen ze mij mee om de Cadillac onder de brommers weer op het voetpaadje te krijgen.

Ik trapte en trapte en trapte ja daar schoot ik heen verder omlaag Oldenzaal in.
Smerig als een turk nam ik mijn felbegeerde diploma in ontvangst en besloot toch maar gewoon met de licht beschadigde DKW van pa over de Oldenzaalsestraat terug te rijden.