Gezondheidszorg

Geen corona kilo’s erbij maar corona kilo’s eraf. Dat klink beter… toch?

Eet bewust

Door de juiste voeding en een gezonde leefstijl kan diabetes type 2 worden bestreden.

Afvallen is ook medicijn voor diabetes

Rita (61 jaar) is sinds het begin van Corona onder behandeling bij EetBewust.nu. De noodzaak was groot want mevrouw had diabetes type 2 (suikerziekte) ontwikkeld. Ze woog in april 2020 91,5 kilo en had toen 3 tabletten voor de behandeling van de diabetes type 2. Mevrouw was al bekend met het koolhydraatarme dieet, maar het lukt niet goed om het vol te houden. Samen hebben we een koolhydraatarm voedingspatroon opgesteld dat makkelijker vol te houden is en dat gaat heel goed. Mevrouw is nu 17 kilo afgevallen en alle diabetesmedicatie kon gestopt worden. Daarnaast is haar spiermassa toegenomen en vetmassa afgenomen. Ze heeft nu ook een kleinere kans op een ernstig beloop van Corona. Je kan zelf dus echt wat doen!

Mevrouw Smit:

Sinds ik veel ben afgevallen voel ik me veel beter. Ik heb veel meer energie. Even de trap op om wat van boven te halen? ‘Dat is nu een fluitje van een cent’. Het wandelen gaat een stuk beter, ik wandel nu meerdere keren per week 10 km zonder klachten. Met die extra kilo’s ging alles een stuk zwaarder. Ongelofelijk wat voeding en leefstijl kan doen. Ik ben zo blij dat ik geen medicijnen meer nodig heb voor de bloedsuiker. Als ik dit niet had gedaan, zou ik steeds meer medicatie moeten nemen en misschien zelfs wel insuline spuiten. Ik kan het eetpatroon goed volhouden en heb eindelijk niet meer het gevoel dat ik aan het lijnen ben

Diabetes Mellitus type 2, vroeger ook wel bekend als ‘suikerziekte’

Negen op de tien mensen hebben diabetes type 2. Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. Bij diabetes mellitus type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de koolhydraten (suiker en zetmeel) die je eet, in de cellen komen. Als het lichaam niet meer goed reageert op insuline zorgt dit ervoor dat de koolhydraten in het bloed blijven. Dit kan leiden tot moeheid, wazig zien, kortademig, slecht genezende wondjes. Vaak lopen mensen jarenlang met deze klachten, omdat ze niet door hebben dat ze diabetes hebben2.

Ongezonde leefstijl

Een ongezonde leefstijl is een van de oorzaken van diabetes type 2. Overgewicht, weinig beweging en roken zijn allemaal factoren die de kans op diabetes type 2 vergroten. Tegenwoordig kunnen we makkelijk aan ongezond, calorierijk voedsel komen. Fabrikanten voegen bijna overal suiker aan toe. Er zijn talloze reclames van lekkere snacks en in bijna iedere winkel kun je suikerrijke producten kopen. Daarnaast wordt het bewegen ons makkelijk gemaakt: we gaan bijvoorbeeld met de auto naar werk en kunnen de lift nemen in plaats van de trap.

Diabetes type 2 is te behandelen met medicijnen, maar daarmee los je de ziekte niet mee op. Het is mogelijk om diabetes type 2 om te keren. Daarbij is het van cruciaal belang om voldoende te bewegen en gezond te eten. Om de behandeling zo goed mogelijk op de cliënt aan te sluiten, is hierbij een goede begeleiding nodig van een diëtist.

Bij Eet Bewust zien we veel cliënten voorbij komen die diabetes type 2 hebben. Het is bij ons meerdere keren gelukt dat cliënten geen medicatie meer hoefden te gebruiken, door de leefstijl verandering die zij hebben gecreëerd!

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers#:~:text=Dat%20zijn%20ruim%201.000%20mensen,5%20miljoen%20mensen%20met%20diabetes

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/symptomen-van-diabetes 3 https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-2

Vensters: 
afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite