Wie in de jaren 80 in Enschede uit eten ging, kende Bistro ’t Spotje. De knusse bistro in het centrum van de stad was razend populair, niet alleen vanwege de ongedwongen sfeer, maar vooral dankzij één culinaire troef: de beroemde knoflooksaus van chef-kok Cor Prins. Meer dan een bijgerecht, werd deze saus een begrip in de regio. Velen maakten destijds zelfs een omweg om een bakje van het witte goud te bemachtigen.
Chef Cor Prins, destijds de drijvende kracht in de keuken van ’t Spotje, wist precies hoe hij de perfecte balans tussen romigheid, pit en knoflook moest treffen. De exacte receptuur bleef altijd een goed bewaard geheim. Tot groot verdriet van vele trouwe fans verdween de saus van het toneel toen Prins met pensioen ging en de bistro haar deuren sloot.
Maar goed nieuws voor fijnproevers en voor hen, die het verleden koesteren: na meer dan veertig jaar keert de legendarische knoflooksaus terug! De kinderen van Cor, zoon Pascal en dochter Natascha, vonden het tijd om de smaak van toen nieuw leven in te blazen. Met hulp van hun inmiddels 80-plus vader – die nog altijd met passie over zijn creatie spreekt – hebben zij het recept opnieuw tot leven gebracht.
De officiële herintroductie vindt plaats op zaterdag 31 mei tijdens de boerenmarkt in Losser. Daar zal de saus onder de naam ’t Spotje Knoflooksaus worden gepresenteerd aan het publiek. Bezoekers krijgen de kans om als eersten weer de fameuze smaak te proeven die ooit de harten van Enschede en Losser veroverde.
“We wilden niet dat het recept verloren zou gaan,” aldus Pascal. “Er zijn zoveel mensen die het zich nog herinneren. En geloof het of niet, we krijgen nog steeds de vraag of de saus ergens te krijgen is.”
Met dit initiatief hopen Pascal en Natascha een stukje culinaire geschiedenis terug te brengen – en misschien wel een nieuwe generatie verslingerd te maken aan de unieke smaak van toen.
’t Spotje Knoflooksaus – een klassieker herboren.
Te proeven én te koop op de boerenmarkt in Losser, 31 mei.
