Op 12 februari 2025 bestond de Losserse Pluimvee en Konijnenvereniging (LP&KV) 100 jaar. De vereniging is helaas opgeheven vanwege de afnemende belangstelling van nieuwe leden. Tegenwoordig is het houden van pluimvee aan zeer strenge regels gebonden. Men mag ze niet vervoeren, zelfs de eieren niet in gebieden met vogelgriep. Ook tentoonstellingen kunnen hierdoor niet meer plaats vinden. Ze dienen ingeënt te worden en wat dies meer zij. Vroeger mochten ze ook niet vervoerd worden van land naar land. Ondergetekende herinnert zich dat nog. Zijn vader deed dat door de kippen CQ-hanen in Duitsland te kopen om nieuw bloed aan zijn stam toe te voegen. Hij deed de haan of de kip in een nylonkous. Op deze manier bleven ze stilliggen en maakten geen geluid bij de douane.
Vaandel
In het 75-jarig jubileumboek staat dat het fraaie verenigingsembleem is ontworpen rond het 15-jarig jubileum door Bernhard Veldhuis. Het gemaakte vaandel hangt nu in de caféruimte van café Heijdemann aan de Smalmaatstraat in Losser. Er staat geen duif in het logo, vermoedelijk vanwege het feit dat de Duitsers bezetters niet wilden dat men (sier)duiven hield in verband met het eventuele gebruik van de duiven als overbrenger van poststukken. De familie Heijdeman, die voor hun niet aflatende activiteiten werden bedankt, beloofden dat het vaandel mocht blijven hangen. De tentoonstellingen zijn op diverse plekken in Losser gehouden. De laatste gelegenheid was café Heijdemann waar men voor de 25e keer aanwezig was.
De hoenderhof 1660
Op de voorpagina van het 75-jarig jubileum boek heeft men destijds het schilderij “De Hoenderhof”, van Jan Steen gebruikt. Een schilderij uit 1660 met een bijzonder kinderportret van Jacoba van Wassenaar. Ze wordt omringd door een bonte verzameling vogels. Twee bonkige knechten kijken geamuseerd toe – door hun aanwezigheid lijkt het meisje nog liever en aandoenlijker. Op de achtergrond staat het kasteel waar ze woonde: Kasteel Lokhorst of Oud-Teijlingen. Toen Steen het portret schilderde, woonde hij daar vlakbij in Warmond. Aan het pluimvee, natuurgetrouw nageschilderd van bestaande rassen, kan men zien hoe de pluimveewereld er toen uitzag.
Oprichting LP&KV
Uit de 75 jarige jubileumuitgave blijkt niet duidelijk wie de oprichter is geweest. Er staat een foto in van het bestuur uit1930. De heren Bijkerk, Te Linde, Beckes, Langkamp, Schorfhaar, Jassies, Dokter, Vos. Zwijnenberg en Vreeling. Omdat er ook een legimitatie is afgebeeld van de heer G.W. Zwijnenberg, wordt verondersteld dat hij één van de oprichters is.
Verdeling
Omdat er enige bezittingen zijn, is het niet eenvoudig de vereniging op te heffen. Wat doe je met een gebouw, dat je samen met de Duivenvereniging “de Snelvlucht” gebruikt. Wat doe je met de tentoonstellingskooien et cetera et cetera. De kooien zijn voor een habbekrats aan de liefhebbers verkocht. Het gebouw is in eigendom overgedragen aan “de Snelvlucht” onder de voorwaarde dat mocht het ooit verkocht worden, dat het geld dan naar een goed doel gaat. Alle leden hebben een cadeau van 100 Euro gekregen. De lopende zaken worden nog afgewikkeld tot er geen schuldeiser meer is. Het geld dat dan nog over is. Wordt geschonken aan een goed doel.
Jammer
Gerrit Wunderink die ongeveer 10 jaar voorzitter is van de LP&KV vindt het ontzettend jammer dat de vereniging is opgeheven. Hij zegt: “Hierin schuilt het gevaar dat bepaalde rassen, die door onze leden gefokt worden, uitsterven.” Het is overigens een landelijk probleem dat pluimvee en konijnenverenigingen worden opgeheven wegens te weinig animo.