Zwembad Brilmansdennen gaat gebruikmaken van aquathermie

Donderdag 14 maart, tekenden wethouder Jan Engels en Jan Wilms, regiodirecteur van Van Dorp Installaties de bouwteamovereenkomst voor de verduurzaming van zwembad Brilmansdennen. Eind dit jaar wordt de oplevering van de eerste werkzaamheden verwacht. 

Zwembad Brilmansdennen wordt bijna gasvrij
Zwembad Brilmansdennen wordt (bijna) geheel gasvrij en energieneutraal. Er worden enkele installaties vervangen, warmtepompen geplaatst en aquathermie te gaan gebruiken. De aquathermie zal gebruik maken van de restwarmte uit gezuiverd rioolwater voor de verwarming van het zwembad. Dit water stroomt straks vanaf de rioolwaterzuivering, onder Wonen aan het Dinkeldal, naar het zwembad. Als de warmte dan uit dit water gehaald is stroomt het water eerst naar de historische Dorpsbleek. Zo ontstaat er in de Bleek een constant waterpeil en komt deze in droge perioden niet meer zonder water te staan. Uiteindelijk stroomt het water richting de Dinkel. 

Bouwteam
Om deze verduurzamingsslag goed vorm te geven wordt er gewerkt in een zogenaamd bouwteam. Waarbij aannemer, gemeente en adviseur Amfius samen aan het werk gaan. Uit de aanbestedingsprocedure is Van Dorp Installaties als aannemer naar voren gekomen. Samen met de aannemer gaat de gemeente nu aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van de plannen. Eind dit jaar zijn de eerste werkzaamheden afgerond.

Planning
Het is de bedoeling dat het leidingwerk van de waterzuivering naar het zwembad en vervolgens via de Bleek naar de Dinkel voor de bouwvak gereed is. Dan kan ook voorkomen worden dat bij grote droogte het water in de Bleek opdroogt en de vissen stikken. 

De firma van Dorp denkt in november de installatie van de aquathermie gereed en operationeel te hebben.

Verdere werkzaamheden zwembad
Ook wordt er, in verband met de aanwezigheid van vleermuizen, dit jaar een flora en faunaonderzoek uitgevoerd. Als de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn kan volgend jaar het dak geïsoleerd en vervangen worden. Daarna worden er ook zonnepanelen op het dak geplaatst. 

Geplaatst in: Gemeente, Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud