Waar zijn de LAGA koeien?

Het is u misschien nog niet opgevallen maar de Lagakoeien in de hangmat bij de rotonde in de Enschedesestraat en in het ooievaarsnest bij de Goormatenweg richting Glanerbrug zijn verdwenen. Het is overigens nog de vraag of ze definitief verdwenen zijn. Ze zijn verwijderd door de stichting Koester, maar na berichtgeving hierover in Tubantia ontstond de nodige reuring.

Hoe het begon
In 2003 organiseerden Gronau en Losser het grensoverschrijdende evenement LAGA (Landes Garten Schau). Harry Scholten Linde, toenmalig directeur van de melkfabriek, had in Friesland een project gezien met opgeschilderde koeien en het leek hem een geweldig idee om dat tijdens LAGA te organiseren. Maar hij wilde er een goed doel aan koppelen. Dat werd het beschikbaar stellen van een koe met stal aan arme weduwen in India. 

Rotary Enschede-Noord
Harry was lid van de Rotary Noord-Enschede. Samen met leden van deze Rotary afdeling werd de Stichting Koester opgericht. Er werden zo’n 160 kunstkoeien verkocht, voornamelijk aan bedrijven, die de koeien, groot en klein, lieten beschilderen in bedrijfskleuren. Zelfs Ton Schulten beschilderde koeien. Overal in de gemeente zag je de koeien staan.

Hoe kwamen de koeien in India?
Harry Scholten Linde was inmiddels voorzitter geworden van Rotary Enschede-Noord en ging naar een conferentie van de Rotary in de VS. Daar ontmoette hij een man uit Poona, die het idee van de koeien zeer aansprak. Het toeval wilde dat bestuurslid Jos van Eijk een aantal jaren in Poona gewerkt had en daar de nodige relaties had, die wilden meehelpen. Het project bracht in Losser meer dan € 50.000 op. Deze opbrengst werd in Nederland door de Rotary verdubbeld maar sprak ook de internationale organisatie zeer aan en deze droeg € 35.000 bij.

In Poona pakte de de plaatselijke Rotary afdeling, waar Harry contact mee had, het zeer professioneel aan. Er werd een koeienras geselecteerd dat geschikt was. Ander Rotary afdelingen in Poona namen het idee over en uiteindelijk zijn er ruim 7.000 melkkoeien gedoneerd. Waar koeien in Nederland vaak niet ouder worden dat 5 jaar, kunnen ze in India wel 25 jaar worden.

Harry en Jos met partners naar Poona
Omstreeks 2010 zijn Harry Scholten Linde en Jos van Eijk met partners naar Poona geweest. In de 4 dorpen waar zo’n 100 koeien per dorp waren geplaatst, werden ze feestelijk ontvangen. Heel het dorp was aanwezig met de koeien. Ook radio en TV. Harry vond dit zo prachtig dat hij met duizenden foto’s thuiskwam. Hij leerde daar ook een volkswijsheid : “Als je iemand een koe schenkt, kom je in de hemel”.

Waarom zijn de LAGA koeien weggehaald ?
De koeien zijn in 2015 door de bestuursleden van de stichting “gerenoveerd”. De stichting wilde de koeien graag overdragen zodat ze op hun plek konden blijven staan, maar er was helaas geen belangstelling. Daarom zijn ze weggehaald.

Stichting heeft nog € 5.000
Het resterend saldo van € 5.000 wil de stichting Koester inzetten voor armoedebestrijding. 

 

Geplaatst in: Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud