Open Dag Zorgboerderij Hoge-Boekel 

Een grondige verbouwing van een varkensboerderij op het platteland en twee dochters met een  opleiding in de zorg. Ziedaar het ontstaan van Zorgboerderij Hoge-Boekel, een plek voor dagbesteding op het platteland.

Voor iedereen die wil zien hoe de zorgboerderij er uit ziet is er nu een open dag, op zaterdag 8 juni. Ik neem alvast een kijkje en wordt hartelijk ontvangen door Stephanie Meijer, die deze zorgboerderij samen met haar familie runt. Het idee voor een zorgboerderij is ontstaan omdat de vader van Stephanie geen opvolgers had voor de varkensboerderij. Omdat de gebouwen er toch stonden hebben Stephanie en haar familie besloten het bedrijf om te bouwen tot een zorgboerderij.

In 2019 ging de zorgboerderij van start, met eerst 2 deelnemers. Na de coronaperiode duurde het even voordat er weer nieuwe aanmeldingen kwamen, maar nu is de zorgboerderij 5 dagen per week open. Deelnemers die op de dagbesteding komen zijn senioren met een hulpvraag. De dagbesteding wordt op dit moment bezocht door mensen tussen 60 en 92 jaar. Het gaat om mensen met dementie, met niet aangeboren hersenletsel, en mensen met een sociale hulpvraag. Ook komen mensen op de dagbesteding zodat de mantelzorgers ontlast kunnen worden in de dagelijkse zorg voor (meestal) hun partner. Op deze manier kunnen mantelzorgers de zorg zo lang mogelijk vol houden. De dagbesteding biedt mensen een zinvolle vrijetijdsbesteding. Er zijn genoeg activiteiten te doen op de dagen dat de dagbesteding open is. Zo vinden sommigen, meestal de vrouwen, het leuk om de was op te vouwen. Anderen helpen graag met de voorbereidingen voor het eten, want op de dagbesteding wordt tussen de middag warm gegeten. Er zijn paarden, konijnen, eenden, koeien, schapen, geiten, ganzen en vogels, die allemaal gevoerd moeten worden en de deelnemers die dit leuk vinden helpen hierbij. Sommige mensen werken graag in de moestuin. Ook is er een werkplaatsje waar mensen bijvoorbeeld vogelhuisjes kunnen maken. Een deelneemster heeft een eigen schilderhoekje, waar ze de mooiste schilderijen maakt. De zorgboerderij heeft een eigen bus, zodat mensen ook mee kunnen als er boodschappen gedaan moeten worden of spullen voor de dieren gehaald moeten worden. 

Naast Stephanie en haar zus, die allebei een diploma in de zorg hebben, zijn er 2 personeelsleden. Maar verder is de zorgboerderij echt een familiebedrijf: de vader en de tante van Stephanie helpen mee op de dagbesteding, net als haar schoonmoeder. Ook een aantal andere vrijwilligers werkt mee op de zorgboerderij.  

Zorgboerderij Hoge-Boekel ligt op een prachtige plek, waar mensen de ruimte hebben om dingen te doen die ze leuk vinden. 

Voor mensen die een kijkje willen nemen op Zorgboerderij Hoge-Boekel wordt er op zaterdag 8 juni een open dag georganiseerd. Iedereen is welkom. De Zorgboerderij is die dag te bezoeken van 10 uur tot 16 uur. Het adres is Hogelboekelweg 85B in Losser.

Open Dag Zorgboerderij Hoge-Boekel 

Geplaatst in: Nieuws
Wilma Breukers
AUTEUR

Wilma Breukers

Ik ben Wilma Breukers. Geboren en getogen in Enschede, maar inmiddels verknocht geraakt aan Losser waar ik sinds een aantal jaren woon en werk. Omdat ik van Losser ben gaan houden wil ik het dorp ook beter leren kennen. Het werk als redacteur bij Hallo Losser draagt hier aan bij.

Ik houd van schrijven, van toneel, theater en cultuur. Ik heb vroeger veel redactiewerk gedaan bij de lokale omroep in Enschede en ben ook jarenlang lid geweest van een toneelvereniging. Ik ben getrouwd en heb een dochter die niet meer thuis woont.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud