OBS de Saller strijdt tegen elektronisch afval

Van 3 juni tot en met 27 juni vindt de E-waste race Twente plaats. Tien basisscholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van elektronisch afval. Zij gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). De winnende school gaat er met een mooie geldprijs en een workshop Kabelkunst vandoor. In Losser OBS de Saller mee.

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Afgelopen week hadden zij de eerste gastles van de experts. Nu zijn zij klaar om daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland.

Steun OBS de Saller en help mee!
De scholieren van de deelnemende scholen zamelen de komende week zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in of laten deze repareren bij het Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. De leerlingen komen dan de spullen aan huis ophalen. Onder elektrische apparaten vallen alle apparaten die werken op batterijen, stroom of gas. U kunt hierbij denken aan huishoudelijke apparaten zoals een tosti-ijzer of broodrooster, maar ook aan een elektrische tandenborstel of strijkijzer. Let op: er mogen geen losse batterijen, inktcartridges of accu’s ingeleverd worden. Kunt u zelf de batterijen uit het apparaat halen? Help de kinderen en doe dit al voor het inleveren.

Een betere wereld begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden nog vaak op zolder, in de gangkast of in de grijze restafvalcontainer. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden!

Geplaatst in: Jeugd, Nieuws
Theo Kip
AUTEUR

Theo Kip

Ik maak deel uit van de nieuwsredactie. Plaats persberichten en volg de gemeentepolitiek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud